Zonder zorgen op weg met je aanhanger
Stel: je gaat met een aanhangwagen op vakantie. Waar moet je dan allemaal aan denken? Een WA verzekering voor je auto is verplicht, maar hoe zit dat nou met een aanhangwagen? Wat gebeurt er als je met je aanhanger de auto van een ander raakt? En welk rijbewijs heb je eigenlijk precies nodig om met een aanhanger te mogen rijden?
Een beschadiging die je bij een ander kunt toebrengen met een aanhangwagen is verzekerd via de WA verzekering van je auto. Op de groene kaart die bij je auto hoort, staat een code. Deze code is: ‘AF’. Dit houdt in dat niet alleen je auto, maar ook de aanhanger verzekerd is wanneer je schade toebrengt aan anderen. Schade kan door de andere partij worden verhaald op jouw autoverzekering.
All risk
Wil je toch graag je aanhanger ook verzekeren, dan kun je bij de meeste verzekeraars een all risk verzekering afsluiten voor je aanhanger. Ook in dat geval blijft de WA-dekking voor je aanhangwagen gratis. Per verzekeraar verschilt het wat er precies wordt gedekt en hoe duur dit is. Meestal gaat dit om diefstal, aanrijdingsschade, brand en storm. Hieraan verbinden verzekeraars wel vaak een aantal eisen. Zo’n eis kan bijvoorbeeld inhouden dat je bij zo’n extra verzekering wel een antidiefstalbeveiliging op je aanhanger moet hebben.
Groene kaart
Als je een aanhangwagen hebt die zwaarder is dan 750 kg, zorg er dan wel voor dat je ook in het buitenland kunt aantonen dat hiervoor een verzekering afgesloten is. Dit kun je doen met de eerder genoemde groene kaart. In dit geval gaat het om de groene kaart van je aanhanger. Heb je die kaart nog niet, geef dit dan aan bij je verzekeringsadviseur.
Rijbewijs
Met een rijbewijs B mag je met een aanhanger rijden, wanneer deze 750kg weegt of minder. Als je wil rijden met een zwaardere aanhanger, moet je beschikken over een rijbewijs BE.