Wees niet oververzekerd, maar ook niet onderverzekerd!
In Nederland ziet men de auto als een heilige koe. Daarom hebben veel verzekerden de drang om veel te veel te betalen voor hun auto. Veel Nederlanders zijn voor de autoverzekering oververzekerd. Bijna de helft van alle verzekerden blijft loyaal aan de autoverzekeraar. Juist daar is te besparen. Daar liggen de kansen.
Nadenken
De meeste verzekerden sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Daardoor missen automobilisten niet alleen belangrijke aanbiedingen van andere autoverzekeraars, maar ook de verzekering zelf begint achter te lopen.
Een voorbeeldje: vier jaar geleden sloot u bij aanschaf van uw nieuwe auto een volledig casco autoverzekering af. Op dat moment paste deze uitstekend bij de absolute nieuwstaat van uw voertuig. Nu, vier jaar later, is de auto al zo nieuw niet meer en is de volledig cascodekking eigenlijk teveel van het goede. Voor een auto die meer dan vier jaar oud is, is een beperkt cascoverzekering namelijk voldoende.
De risico’s tegen de risico’s verzekeren
Ook een veelgemaakte fout: het dubbelop verzekeren. Uit een onderzoek van de verschillende vergelijkingssites bleek onlangs dat ruim 35% van de ondervraagden een schade inzittendenverzekering heeft. Dat is natuurlijk een positief punt, maar diezelfde ondervraagden hadden óók een ongevalleninzittendeverzekering. Dat is dubbelop verzekeren. Zonde van het geld; zo verzekert men de risico’s tegen de risico’s.
In dezelfde categorie zitten ook de automobilisten die lid zijn van de ANWB, maar zich ook verzekeren voor pechhulp. De service van de ANWB en pechhulp zijn feitelijk hetzelfde. Een merendeel van de automobilisten heeft ook nog eens recht op mobiliteitsservice via de autodealer. Dat is drie keer dezelfde verzekering.
Rechtsbijstand
Veel Nederlanders hebben een rechtsbijstandverzekering afgesloten, naast de autoverzekering. Die rechtsbijstandverzekering krijgt dan meestal de aanvulling ‘module verkeer’. De autoverzekering en een losse rechtsbijstandverzekering op zich, zou al voldoende zijn. Toch heeft 70 procent van de ondervraagden uit het onderzoek niet het gevoel oververzekerd te zijn. Dat percentage van de verzekerden betaalt tot wel 300 euro op jaarbasis teveel.
Wat is benodigd?
De gouden tip in het verzekeren van uw auto, is toch wel het vergelijken en het nadenken over uw autoverzekering. Hoe oud is de auto? Hoe groot is de kans op schade? Trekt u er vaak op uit? Bent u beginnend bestuurder? Is er sprake van veel criminaliteit in uw buurt? Al deze vragen verdienen een antwoord. Als de antwoorden bekend zijn, kunt u een autoverzekering afsluiten.
Voor een nieuwe auto is een volledig cascoverzekering verstandig. Voor de iets mindere auto, ouder dan vier jaar, bent u met een beperkt cascoverzekering ook prima af.
Bij een WA-verzekering verzekert u zich alleen tegen de schade die u aan andermans voertuig kunt aanrichten.
Wees wijs. Doe niet aan onderverzekering, maar ook zeker niet aan oververzekering. Wie goed nadenkt over zijn of haar autoverzekering, kan flink besparen!