Wat te doen bij autodiefstal?


Het is heel vervelend als uw auto is gestolen. Niet alleen vanwege het feit dat u de weg niet meer met uw geliefde auto op kunt, maar ook vanwege de papieren rompslomp die bij een autodiefstal komt kijken. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden. Daarom een stap-voor-stapgids met tips voor als uw auto gestolen is.

Heterdaad
Het komt maar zelden voor dat u een autodief op heterdaad betrapt. Maar als het gebeurt, bel dan direct 112. Dan weet de politie dat ze moet uitkijken naar de autodief. De kans is dan groot dat de politie daadwerkelijk iets met de zaak kan en dat de dief wordt opgepakt.

Aangifte doen
Vaak constateert u de diefstal van uw voertuig pas als het leed al is geschied. Toch is het belangrijk om dan meteen aangifte te doen bij de politie. Het is noodzakelijk om uw kentekenbewijs en legitimatie mee te nemen. De politie kan dan in het kentekenregister van de RDW een aantekening van de diefstal maken.

Door de aantekening, wordt de motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopgezet. Vanaf dat moment bent u als verzekerde niet meer aansprakelijk voor de schade die de dief met uw auto aan anderen toebrengt. De politie vraagt onder anderen naar:

– Het merk, type en kenteken van de auto;
– De locatie van de diefstal;
– De dagwaarde van de auto;
– De kilometerstand (op het moment dat de auto gestolen werd);
– Bijzonderheden van de auto;
– De serienummers van de apparatuur in de auto. Denk daarbij aan het serienummer van de autoradio, het chassisnummer etc.

Het Verzekeringsbureau
Het is een goed idee om bij diefstal de auto te laten registreren als ‘vermist’. Dat kunt u toen bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, of kortweg ‘VBV’.

De verzekeraar
Diefstal van de auto is niet in alle gevallen gedekt bij de autoverzekeraar. Het hangt er geheel vanaf wat voor autoverzekering u heeft afgesloten. Bij een WA-verzekering is het uitgesloten dat de verzekeraar iets met de diefstal doet, omdat deze verzekering alleen schade aan de auto van een tegenpartij dekt.

Toch is het belangrijk om de diefstal te melden. Ook als u slechts WA-verzekerd bent. In dat geval kan de verzekeraar het kenteken afmelden bij de RDW. Dan wordt het kenteken van het voertuig geschorst en is de auto niet langer verzekerd. Met het schorsen van het kenteken betaalt u tijdelijk ook geen premie voor de autoverzekering meer.
Als de diefstal wél binnen de verzekering valt, vraagt de autoverzekeraar om een ingevuld schadeformulier en een bewijs van aangifte te overhandigen.

Een vervangende auto regelen
Vaak vergoedt de verzekeraar de kosten die u moet maken om vervangend vervoer te regelen. Bijvoorbeeld het huren van een auto. Dat geldt meestal voor een maximale tijd van dertig dagen. Hoe dat precies bij uw verzekering zit, vindt u in de voorwaarden van de verzekering.

Vindtijd
Het is niet zo dat de autoverzekeraar de zaak meteen afhandeld. De verzekeraars houden over het algemeen een wachttijd van dertig dagen aan. Dit noemen we ‘Vindtijd’.

Als uw auto binnen 30 dagen wordt teruggevonden, vergoedt de verzekeraar de eventuele schade aan het voertuig. Wordt de auto niet binnen 30 dagen teruggevonden, dan keert de verzekeraar het bedrag uit.

Wordt de auto na 30 dagen teruggevonden? In dat geval krijgt u de auto terug, maar moet u uiteraard het schadebedrag doen terugkomen aan de verzekeraar.

Welk bedrag word uitgekeerd?
Hoe hoog het schadebedrag is, hangt af van de regeling die uw autoverzekering heeft afgesproken. Stel dat uw gloednieuwe auto wordt gestolen. In dat geval geldt de nieuwwaarderegeling. Dan krijgt u het bedrag dat de auto op dit moment nieuw kost terug. De zogeheten nieuwwaarde.

Voor de automobilist met een tweedehandsauto, geldt de aanschafwaarderegeling. U geeft dan op hoeveel u bij aanschaf van de auto heeft betaald. In de meeste gevallen krijgt u een groot gedeelte van het aankoopbedrag terug.

Sommige verzekerden willen geen risico lopen op het dalen van de waarde. Die sluiten een vaak duurdere gelijkwaardige autoregeling af. De verzekerde krijgt dan geld voor een gelijkwaardig voertuig van de autoverzekeraar.

Wie geen speciale regeling met de verzekering heeft, krijgt de dagwaarde. Dat is de waarde die de auto had op het moment dat het gestolen werd. Die dagwaarde kan behoorlijk onder de marktwaarde van het voertuig liggen. Daardoor loopt u het risico dat u geen gelijkwaardige auto kunt aanschaffen. Bekijk daarom goed welke regelingen er mogelijk zijn bij uw autoverzekeraar.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.