Wat is beter: zelf betalen of uit laten keren?


Stelt u zich voor dat u schade hebt gereden. Dat is natuurlijk erg vervelend. Niet alleen omdat het wat regelwerk kost, maar ook omdat er financiële problemen ontstaan. Veel verzekerden twijfelen: ‘moet ik aanspraak maken op mijn autoverzekering, of kan ik beter zelf betalen?’

De bonus-malusladder
De bonus-malusladder speelt een belangrijke rol bij autoverzekeringen. Iedereen die een jaar lang schadevrij rijdt, klimt een trede op de bonus-malusladder. Daardoor krijgt de verzekerde een korting op de premie voor de autoverzekering.

Bij schade, daalt men direct een aantal treden. Dan stijgt de premie weer. Dan maakt het geen verschil of er 1000 of 2000 euro wordt geclaimd. De premie stijgt, onafhankelijk van het bedrag, even hard. Dan kan het financieel interessanter zijn om zelf de schade te betalen.

Verschillend per verzekeraar
Per verzekeraar verschilt het omslagpunt. Dat geld ook voor de verzekerde. Vooraf is het ingewikkeld om uit te regelen of het loont om een schadeclaim in te dienen.

Voordeel opbouwen
Wie geen schade rijdt, bouwt schadevrije jaren op. Stel dat u op trede 8 staat en een no-claimkorting van 50 procent ontvangt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en u rijdt schade. 750 euro. Bij het claimen van dit bedrag, valt u terug op de bonus-malusladder. U staat vanaf dan weer op trede 4. Het duurt dan vier jaar om weer op het oude niveau te komen.

Tien jaar schadeloos rijden, kost 4186 euro aan premie. Niet-claimen betekent korting. Daardoor betaalt u over dezelfde periode 2656 euro. Zo levert het niet-claimen een voordeel op van 780 euro.

In dit voorbeeld is niet-claimen goedkoper dan wel claimen. Het is daarom raadzaam om eerst goed uit te zoeken of een claim wel de moeite waard is.

Eerst claimen
Veruit de meeste autoverzekeraars geven de mogelijkheid om eerst de schade op te geven, om deze later alsnog zelf te betalen. Dat kan bijvoorbeeld als de nieuwe premie stijgt. De teveel betaalde premie ontvangt de verzekerde dan terug. Het aantal schadevrije jaren wordt ook hersteld.

Het terugbetalingstermijn kan verschillen. Meestal geldt een bedenktermijn van 12 maanden na uitbetaling van de schade. Dat kan ook 3 maanden na afloop van het verzekeringsjaar zijn. Dat hangt af van de autoverzekeraar. Niet alle autoverzekeraars bieden de terugbetaaloptie aan.

Overwegen
Hoe verder de werkelijke schade onder een bepaald bedrag ligt, hoe interessanter het is om zelf de rekening te betalen. Daar zit echter wel wat haken en ogen aan. Zo kan het bijvoorbeeld financieel lastig zijn om het bedrag zelf op te hoesten. Niet iedereen heeft honderden euro’s achter de hand.

Wie een bonusbescherming of no-claim-garantie heeft, kan gewoon de claim indienen, zonder te zakken op de ladder. De premie verandert echter wel.

Het voordeel van het zelf betalen van de rekening, is alleen te realiseren als u de komende jaren schadevrij rijdt. Of als u niet claimt. Wie grote schade claimt, had beter de eerste schade ook kunnen claimen.

De basispremie in de komende jaren kan lager liggen. Bijvoorbeeld omdat de dekking verandert.

Al deze zaken zijn belangrijk voor een goede overweging. Of het loont om zelf de rekening te betalen, is voor iedereen verschillend. Voorkomen is echter beter dan genezen. Schadevrij rijden is natuurlijk een betere optie.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.