Wat heeft u aan een bonusbeschermer?

Veel verzekeringmaatschappijen bieden het aan bij de autoverzekering: een bonusbeschermer. Dat klinkt mooi, want het aantal schadevrije jaren is van invloed op de korting. U betaalt immers minder premie als u langer schadevrij rijdt. Maar waar is een bonusbeschermer nu eigenlijk goed voor?

Schadevrije jaren
Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. En hoog aantal schadevrije jaren  levert korting op. Die no-claimkorting kan wel oplopen tot tachtig procent van de premie. Niet elke verzekeraar maakt gebruik van dezelfde criteria, maar vaak betekent minder schade ook minder zelf betalen aan de verzekering. Logisch, want de verzekeraar is minder geld kwijt aan het vergoeden van schade. Toch is een klein ongelukje nooit uit te sluiten. In zo’n geval kan de verzekerde er voor kiezen zelf de kosten te betalen, of om schadevrije jaren in te leveren. Het hangt van de schade af wat het voordeligst is. Optie drie? Beroep doen op de bonusbeschermer van de autoverzekering.

Zo gaat de no-claimbeschermer in haar werk
De verzekerde met een no-claimbeschermer, betaalt een klein verzekeringsbedrag. In ruil daarvoor valt de verzekerde niet terug in het aantal schadevrije jaren, als hij of zij schade meldt. In geval van schade merkt de verzekerde daarvan niets voor wat betreft de premie. Wie veel schade rijdt, is voordelig uit met zo’n bonusbeschermer. Er is dan namelijk een minder grote terugval op de bonus-malusladder dan normaal gesproken.

Door een no-claimbeschermer bij de verzekering af te sluiten, koopt de verzekerde een soort zekerheid. Maar meestal weegt het bedrag dat de verzekerde voor de bonusbeschermer betaalt op tegen de kosten van een terugval in schadevrije jaren. Geen schade? Dan had de verzekerde nog meer kunnen besparen. Daarom is het ook een afweging: kiest u voor zekerheid, of voor de laagste premie?

Niet alleen maar voordelen
De bonusbeschermer kent helaas niet alleen maar voordelen. Het heeft wat nadelen bij het overstappen naar een andere autoverzekeraar. De bonusbeschermer beschermt namelijk het aantal schadevrije jaren dat de verzekerde opbouwt bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Wie overstapt, geeft het aantal schadevrije jaren door aan de nieuwe verzekeraar. Maar de nieuwe verzekeraar let op het echte aantal schadevrije jaren en niet het aantal opgepoetste schadevrije jaren. De bonusbeschermer verliest dan dus haar functie.

Wie overstapt, moet dan dus veel meer betalen dan bij de huidige verzekeringsmaatschappij. Dat hoeft geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld als de verzekerde niet de behoefte heeft om over te stappen. Maar wie wil bij de huidige autoverzekeraar weg wil, loopt tegen het probleem aan.

Is een bonusbeschermer nuttig?
Of een bonusbeschermer nuttig is, is voor iedere verzekerde anders. Niet iedere verzekerde rijdt even vaak en even veel schade. Bovendien rijdt niet iedere automobilist niet evenveel. Ook het tijdstip van het autorijden is van invloed: in de spits is de kans op een ongeluk groter.

Het is een persoonlijke keuze: de laagste premie, de meeste zekerheid en: ‘blijf ik voor lange tijd bij deze verzekeraar of niet?’ Daarnaast verschilt het per persoon hoeveel hij of zij bereid is te betalen voor de autoverzekering. Net als of u kiest voor een een allrisk of  voor een beperkt cascoverzekering. Wat wel geldt, is dat niemand teveel wil betalen. Daarom is het belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken. Regelmatig zijn er mooie aanbiedingen. Door de autoverzekering kritisch tegen het licht te houden, kunt u veel geld besparen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.