Wat gebeurt er als ik de autoverzekering niet op tijd betaal?
Het overkomt iedere Nederlander met een autoverzekering wel eens: de autoverzekering te laat of zelfs niet betalen. Dat kan natuurlijk om meerdere redenen zijn: u heeft er simpelweg niet meer om gedacht, of er stond te weinig geld op uw rekening. In zo’n geval stuurt de verzekeraar een herinnering. Maar wat gebeurt er dan?
Te laat met betalen
Stel, de verzekeraar stuurt de verzekerde een herinnering: hij of zij heeft niet op tijd betaald. Als de verzekerde het openstaande bedrag alsnog voldoet, is er niets aan de hand. Maar wie niet betaalt en het bedrag dus aardig laat oplopen, komt met een groot probleem te zitten. De autoverzekeraar kan dan namelijk de verzekering schorsen. Wie het helemaal te bont maakt, loopt het risico de autoverzekering kwijt te raken. De autoverzekeraar zet de verzekering stop. Dat is vrij logisch, want geen enkele verzekeraar is dol op verzekerden met ‘afwijkend betaalgedrag’. Het verliezen van de verzekering kent nare gevolgen, want zonder autoverzekering mag de verzekerde geen meter rijden. Doet hij of zij dat wel, dan pleegt de bestuurder een misdrijf.
Een boete
Onverzekerd rijden is niet toegestaan in Nederland. Daarom kan de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) forse boetes opleggen aan onverzekerden. Sinds 2013 controleert de Rijksdienst extra actief of alle auto’s een verzekering hebben. Is de auto langer dan 2 dagen niet verzekerd? Dan loopt de eigenaar van de auto kans op een fikse boete. Die boetes zijn niet mals: op dit moment kost zo’n boete 390 euro. Dat kan oplopen tot 1140 euro per jaar, want de RDW mag een boete voor onverzekerd rijden drie keer per jaar uitschrijven. Daar komen dan nog eventuele incassokosten bovenop komen. Zo loopt het bedrag aardig op.
Geregistreerd als wanbetaler
Als het zover komt dat de autoverzekeraar de verzekering stopzet, kan de ex-verzekerde maar moeilijk weer aan een verzekering komen bij een andere maatschappij. De autoverzekeraar meldt wanbetalers namelijk aan in een landelijke database. Bij iedere aanvraag voor een autoverzekering kijkt de verzekeraar eerst in de landelijke database. Er geldt nu eenmaal geen acceptatieplicht voor autoverzekeringen, dus de verzekeraar wijst direct de aanvraag af als blijkt dat de aanvrager te boek staat als wanbetaler.
Zo is het enorm ingewikkeld om nog aan een autoverzekering te komen. Het enige dat overblijft: zich alsnog verzekeren bij een verzekeraar die wel risico’s wil lopen. Daar betaalt de verzekerde dan ook fors meer premie.
Voor lange tijd onverzekerd? Dan kan de onverzekerde rekenen op een rijontzegging. Justitie heeft het recht om een rijontzegging voor bepaalde periode op te leggen aan auto-eigenaren die hun voertuig niet verzekeren. Een dergelijke rijontzegging geldt meestal zes maanden.
De verzekeraar loopt risico
Als een verzekerde te laat betaalt en de verzekeraar daardoor de verzekering stop moet zetten, loopt de verzekeraar risico. De verzekeraar moet zich houden aan allerlei wettelijke bepalingen. De verzekeringsmaatschappij moet het kenteken bijvoorbeeld afmelden bij de RDW. Dat moet binnen 30 dagen nadat de premie betaald had moeten worden gebeuren. Daarnaast is het zo dat de verzekeraar nog 16 dagen na opschorting van de verzekering aanspreekbaar voor schade moet zijn. Eventuele slachtoffers worden dan dus nog wel beschermd.
Nu is het niet zo dat de verzekeraar alles betaalt. Als een verzekeraar een schadebedrag moet uitkeren aan de onschuldige tegenpartij, zal de verzekeraar waarschijnlijk de kosten daarvan verhalen op de onverzekerde persoon.
Herstellen van de verzekering
De autoverzekeraar kan de verzekering weer herstellen. Dat doet de verzekeringsmaatschappij op het moment dat de verzekerde alle achterstallige bedragen van de verzekering heeft betaald. Maar let op: de verzekeraar herstelt de verzekering nooit met terugwerkende kracht. Wie dus in tussentijd schade rijdt, is niet verzekerd. En dan kan de verzekerde dus geen schade claimen bij de verzekeraar. Hij of zij draait dan zelf voor de kosten op. Daarnaast pleegt de bestuurder een misdrijf: hij of zij had zich in eerste instantie niet met een onverzekerde auto op de weg mogen bevinden.
Grote gevolgen bij wanbetaling
Wie niet op tijd betaalt, kan zich dus enorm in de vingers snijden. Daarom is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk de rekening te voldoen. In economisch zware tijden komt het steeds vaker voor dat de verzekerde de premie niet zo snel kan ophoesten. Dat is niets om zich voor te schamen en verzekeraars zijn vaak erg begripvol. Verzwijg daarom betalingsproblemen niet, maar ga de dialoog aan met de autoverzekeraar en maak uw problemen kenbaar. De verzekeraar kan dan afspraken over de betaling maken. Denk bijvoorbeeld aan een betalingsregeling. Dan betaalt u de premie in termijnen.