Waarom jongeren meer premie betalen


De jongere automobilist betaalt meer voor een autoverzekering dan zijn oudere collega-automobilist. Dat zit als volgt: de jongere kan nog geen schadevrije jaren aantonen en bovendien heeft de jonge automobilist een hoger risico op schade.

Grip
Door een hogere premie te vragen aan jongeren voor een autoverzekering, probeert de verzekeraar grip te krijgen op de doelgroep waar ze zich op richt. Dat gaat soms zelfs zo ver, dat verzekeraars nieuwe klanten afwijst op grond van de woonplaats, of in dit geval: de leeftijd. Niet alleen jongeren kunnen afgewezen worden. Het werkt andersom net zo; de 70+er hoeft bij sommige verzekeraars niet op medewerking te rekenen.

Hoe wordt de premie duurder?
Om een premie duurder te maken, kan de autoverzekeraar verschillende middelen inzetten. Bijvoorbeeld een hoger  eigen risico voor verzekerden on de 24 jaar. Daarnaast maakt de verzekering gebruik van het systeem van de schadevrije jaren. Degenen die het langst zonder schade hebben gereden, krijgen dan de meeste korting. Omdat jongeren vaak nog geen enkele rijervaring hebben, betalen zij dus (fors) meer.

Een voorbeeldje: een 40+er rijdt al vijftien jaar. Hij heeft tien schadevrije jaren opgebouwd en geniet daarom 65 procent korting op zijn maandelijkse premie. De jongere heeft vorige maand zijn rijbewijs behaald. Hij betaalt tot wel twee keer de premie van de 40+er. Om de prijs lager te krijgen, zal de jongere langer moeten wachten en ook schadevrije jaren opbouwen.

Sommige auto’s worden niet verzekerd
Vooral bestuurders in combinatie met een bepaald type auto, kan een reden zijn voor een hogere premie, of zelfs afwijzing. Er zijn autoverzekeraars bekend die klanten met een snelle auto afwijzen. Helemaal als het om een jongere auto, met een jongere bestuurder gaat. Dat zien verzekeraars vaak niet zitten vanwege de risico’s die er mee gepaard gaan. Het verleidelijke van een snelle auto is namelijk om het gaspedaal eens flink in te trappen. Niet alleen de kans op schade is groter, maar ook de omvang van de schade zal groot zijn. Wegpiraten hebben een grotere kans op schade van flinke omvang.

Geld besparen op naam van de ouders
Sommige ouders laten de auto van hun kind op naam van de ouders zetten. Dat is wettelijk toegestaan, maar de verzekeraar zal zeker vragen wie de auto het vaakst zal besturen. De ouders moeten daar een eerlijk antwoord op geven. Als blijkt dat de auto niet op naam van de regelmatige bestuurder komt, kan de verzekeraar er voor kiezen om alsnog een premie te vragen, die past bij de gegevens van de meest regelmatige bestuurder.

Niet alle verzekeraars kiezen daarvoor. Vraag daarom vooraf wat de mogelijkheden zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tweede auto?
Sommige autoverzekeraars zijn nogal vatbaar voor ‘tweede auto’s’. Je verzekert dan je auto bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als je ouders. Doordat de ouders ook verzekerd zijn bij dezelfde verzekeraar, zijn contactpersonen en verzekeraars vaak geneigd om een soort familiekorting te geven. Dat kan toch flink wat geld schelen. Maak het echter niet te bond: eerlijkheid gaat boven alles.

Vergelijken op het internet
Tegenwoordig is het enorm eenvoudig om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld op deze website. Door het kenteken op de voorpagina in te voeren, samen met wat andere gegevens, weet je precies welke autoverzekeraar het voordeligst is. Daarbij staat ook meteen je premie. Zoek daarom niet blindelings, maar verdiep je in de mogelijkheden en maak een goede vergelijking.

Nog een goede tip: neem een tussenpersoon in de arm. Deze person weet vaak wat meer van verzekeren en zal je zeker willen helpen bij het vinden van de juiste autoverzekering.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.