Schade aan een leenauto: wie betaalt?

Stel je voor: je krijgt van de garage een leenauto mee, omdat je eigen auto APK gekeurd wordt. Vandalen beschadigen de leenauto. Volgens de verzekeraar kan de garage nu de schade op jou verhalen. Gelukkig heb je een all-risk polis, dus gaat de dekking van de verzekering ook over de leenauto. Echter heb je daar nooit iets over ondertekend. Wie moet er betalen?

Verantwoordelijkheid
Wie de auto van een ander in beheer heeft, draagt de verantwoordelijkheid voor die auto. Dus degene die schade rijdt in de leenauto, moet die schade in principe zelf betalen. In de praktijk gebeurt het wel eens dat de garagehouder met de hand over het hart strijkt. – Maar in het eerder gestelde voorbeeld was het jouw schuld niet. Dus kan de schade op iemand anders verhaald worden.

Dat risico moet dan wel gedekt worden. Bij een huur- of leenauto is namelijk de mogelijkheid om een all-riskverzekering af te sluiten via de verhuurder. Meestal zijn leenauto’s bij de garage minimaal WA-verzekerd. Het Is dus zaak hier naar te vragen bij het ophalen van de leen- of huurauto.

Een vervangende auto
Vrijwel alle autoverzekeraars hebben in de voorwaarden staan dat de dekking van het particuliere voertuig ook geldt voor een vervangend voertuig. Ook in geval van reparatie of keuring van de eigen auto. Op die manier kan de vergoeding van de schade gevraagd worden van de eigen verzekering.
Dat geldt alleen als je een all-riskverzekering hebt. Bij een WA-verzekering geldt dekking van de schade aan een andere auto uiteraard niet.

Er zitjn wel kosten aan verbonden: geen geldelijke kosten, maar een terugval in de bonusregeling van je verzekeraar, afhankelijk van de voorwaarden van je autoverzekering.
Over het algemeen kiest de verzekeraar ervoor om geen terugval voor te stellen, als de schade niet door de verzekerde zelf veroorzaakt is. De voorwaarde is dan wel dat de schade verhaald kan worden op de schuldige.
Daarbij zit dan wel weer een probleem: de schuldige zet zijn of haar naam er natuurlijk niet onder. Misschien kan de verzekeraar dan beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Over het Waarborgfonds
Als de schade niet gedekt wordt op je eigen verzekering, dan is er mogelijkheid om aan te kloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daar gelden wel strenge voorwaarden voor, die terug te vinden zijn op de website van desbetreffende instantie.

Als we het voorbeeld van vandalisme aanhouden, zou dit in theorie niet vergoed worden door het Waarborgfonds. Zij stellen namelijk als voorwaarde dat de schade veroorzaakt moet zijn door een ander motorvoertuig.

Het advies
Het beste advies dat gegeven kan worden is: neem een all-risk verzekering. Dan weet je zeker dat de schade te verhalen valt en je niet voor verrassingen komt te staan.

Raadzaam is ook om zelf autoverzekeringen te vergelijken en autoverzekeringen te berekenen. Zo kom je er achter welke autoverzekeraar het beste bij je past.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.