Op vakantie met de auto van de zaak?
Nu de kerstvakantie in aantocht is, denken veel verzekerden er over na om er een week tussenuit te gaan. Dan lijkt een tochtje met de auto van de zaak een goedkoop idee. En dan kan ook, wat ondernemers mogen hun zakelijke auto privé gebruiken. Toch is het goed om op te blijven letten, want zo’n ritje wordt al gauw kostbaar. De verzekerde krijgt namelijk met bijtelling te maken. Het voordeel is dan wel dat de de eigenaar van de auto de kosten voor bijvoorbeeld tol en brandstof grotendeels kan aftrekken.
Privé
Het klinkt tegenstrijdig om op vakantie te gaan met de zakelijke auto, maar het kan. Er zijn immers veel ondernemers die het niet kunnen laten wat zakendeals te doen, terwijl ze op vakantie zijn. Ze werken het hele jaar door. Maar een vakantie klinkt toch al gauw als een leuk uitje. Een privé-aangelegenheid pur sang. Het heeft niks met de zaak te maken. Daarom vragen veel ondernemers zich af, of de ondernemer het recht heeft de zakelijke auto voor vakantie te gebruiken. Het antwoord: ja, dat mag.
Extra verzekeringen afsluiten?
Vaak biedt een zakelijke autoverzekering ook dekking tegen schade ontstaan door privégebruik. Het is goed om de bestemming in het achterhoofd te houden, want de meeste verzekeringen gelden alleen binnen de Europese Unie. Wie dus denkt aan een weekje Ibiza, doet er goed aan om te kijken of de autoverzekering daarvoor wel voldoende dekking heeft.
Soms loont het om extra verzekeringen af te sluiten, maar vaak niet. Ga na wat u echt nodig heeft. Dek uzelf in tegen eventuele tegenvallers, maar verzeker niet dubbelop. Vaak bieden autoverzekeraars twee dekkingen, die precies hetzelfde verzekeren.
Bonnetjes bewaren
Met de zakelijke auto rijdt u in eerste instantie goedkoper. U kunt immers alle autokosten aftrekken van de winst. Daarom is het een goed idee om alle bonnetjes te bewaren. Betaal daarom tol, parkeerstoffen en brandstoffen met zakelijke betaalmiddelen. De verzekerde kan de kosten van de vakantierit flink drukken door bonnetjes te bewaren.
Wel bijtelling
In dit geval kent het voordeel wel een nadeel: de verzekerde krijgt namelijk te maken met de bijtelling. Ondernemers mogen alle kosten voor het zakelijk rijden aftrekken, maar dan moeten zij de auto wel vrijwel alleen zakelijk gebruiken. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt, is verplicht een percentage van de cataloguswaarde bij het inkomen op te tellen. Dan wordt de auto zakelijk gebruiken voor privédoeleinden opeens een stuk minder aantrekkelijk. Het belastingvoordeel is dan verdwenen.
Percentage aan de hand van CO2
Hoe hoog het percentage is dat u met optellen, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Voor 2014 geldt een percentage van 4% voor een (nieuwe) elektrische auto, tot 25% voor de vervuilendere auto’s, die op diesel of benzine lopen. Dan loopt het bedrag dat de verzekerde moet optellen bij het inkomen, al gauw op tot een paar duizend euro.
Geen bijtelling? Kilometers registreren
Wie geen bijtelling wil, moet aantonen dat hij of zij minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat kunt u aantonen door een sluitende kilometeradministratie te overleggen. Het klinkt verleidelijk om creatief te boekhouden, maar dat is het allerminst. De Belastingdienst controleert namelijk streng.
Autorijden zonder bijtelling kan dus wel, maar dan is het raadzaam om niet met de auto op vakantie te gaan. Op vakantie rijdt u al snel meer dan 500 privékilometers per jaar. 500 kilometer is relatief weinig. Daarom is de kans groot dat u later alsnog bijtelling moet betalen.
Hoge buitenlandse autokosten
Als u al bijtelling betaalt, kunt u rustig op vakantie. Maar dan moeten de kosten natuurlijk wel binnen het redelijke verbruik blijven. Zodra een groot deel van de gereden kilometers voor privégebruik blijkt te zijn, kan de Belastingdienst nog altijd een bijlegging opleggen die gelijk is aan privégebruik. De kans is groot dat de Belastingdienst geen buitensporig hoge buitenlandse autokosten accepteert. Er gaat een belletje rinkelen zodra de privékosten niet meer in verhouding staan tot de zakelijke kosten.
De btw terugvragen
Aan het eind van het jaar betaalt u btw voor het privégebruik van de zakelijke auto. Hoeveel de btw bedraagt, hangt af van de sluitende kilometeradministratie. Geen administratie? Dan is er een makkelijkere methode: u betaalt 2,7% van de cataloguswaarde van uw voertuig aan btw voor privégebruik. De btw van de vakantie is dan ook gedekt. Wie alleen maar zakelijke kosten heeft, kan een groot gedeelte van de btw op autokosten terugvragen.
Conclusie: er staat u niets in de weg om op vakantie te gaan. Het is dan wel zaak om alle bonnetjes te bewaren, binnen de EU te blijven en een beetje op de kosten te letten. Dan is er uiteindelijk een aardig bedrag als aftrekpost.