Meer kilometers rijden betekent hogere premie autoverzekering
Consumenten die meer kilometers rijden, betalen meer premie voor hun autoverzekering. Het verschil in premie kan oplopen tot wel 600 procent. Bij twee derde van de verzekeraars wordt het aantal gereden kilometers doorgerekend in de premie.
Verschil in premie 600 procent
Bij PolisVoorMij is het verschil in premie tussen verzekerden die 1000 kilometer per jaar rijden en verzekerden die 50000 kilometer per jaar rijden maarliefst 600 procent, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit is op basis van een WA-verzekering voor een willekeurige auto. Veel autoverzekeraars bieden ook een kilometerverzekering aan, hierbij wordt jaarlijks gekeken naar het aantal afgelegde kilometers. Gemiddeld betalen automobilisten die veel kilometers rijden drie keer zoveel als automobilisten die nauwelijks auto rijden. De grens voor de verhoging van de premie ligt meestal bij 7000, 12000, 15000, 20000 en 25000 kilometer per jaar.
Juist lagere premie bij meer gereden kilometers
Route Mobiel en Zelf zijn uitzonderingen. Bij deze autoverzekeraars is de premie voor de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering juist hoger voor verzekerden die weinig kilometers rijden. De verzekeraars geven aan dat uit onderzoek is gebleken dat bij deze polissen de kans op schade juist kleiner is wanneer er veel kilometers worden gereden. Bij de allriskverzekering van Route Mobiel en Zelf is de premie wel hoger voor verzekerden die meer kilometers rijden.
Kilometers niet doorberekend in premie
Onder andere de ANWB, Aegon, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Delta Lloyd, de Goudse, Reaal en SNS Bank houden bij het bepalen van de premie geen rekening met het aantal gereden kilometers. Deze verzekeraars bepalen de premie op basis van bijvoorbeeld het type brandstof en het autotype.
Omdat veel verzekeraars hun premie berekenen op het aantal kilometers dat u rijdt, is het belangrijk regelmatig autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wanneer uw persoonlijke situatie verandert, kan het zo zijn dat u bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent.