Jongeren onvoldoende verzekerd tegen letselschade
Het aantal jongeren wat betrokken raakt bij verkeersongevallen is hoog en verontrustend. Een verklaring hiervoor is dat zij vaak overmoedig zijn, zo blijkt uit een enquête van Allianz. Zo kwam naar voren dat 37 procent van de bestuurders onder de 30 jaar al betrokken is geweest bij een auto-ongeval. Dit staat tegenover het feit dat 84 procent van de jongeren vindt dat hij of zij een goede bestuurder is, en 30 procent beter denkt te rijden dan hun ouders.
Bij een verkeersongeval blijft de schade vaak niet beperkt tot schade aan het voertuig. Jaarlijks worden er gemiddeld 350.000 slachtoffers, naar aanleiding van een verkeersongeval, medisch behandeld. De meeste materiële schade kan worden vergoed door een afgesloten autoverzekering. Schade aan de bestuurder en inzittenden, oftewel letselschade, valt niet onder de dekking van de autoverzekering.
Wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeluk, is de schade vaak op niemand te verhalen. De kosten zijn daarom voor eigen portemonnee. Door een Schade Verzekering Inzittende (SVI) af te sluiten zijn de bestuurder en alle inzittende hier wel tegen verzekerd. Een SVI vergoed lichamelijke en geestelijke schade veroorzaakt door een verkeersongeval. Letselschade van de bestuurder en inzittenden kunnen daarom verhaald worden op een SVI, maar dan moet deze wel afgesloten zijn.
Uit constatering van goedkoopsteautoverzekering.net blijkt namelijk dat jongeren onvoldoende verzekerd zijn tegen letselschade. Als beginner zonder schadevrije jaren loopt de autoverzekeringspremie al snel hoog op. Jongeren kiezen daarom vaak voor de goedkoopste optie. De goedkoopster optie houdt echter wel in dat er geen aanvullende verzekeringen in het pakket zitten, dus ook geen SVI. Desondanks kunnen de medische kosten bij een ongeval hoog oplopen en dit betekent dat jongeren geen vergoeding krijgen voor eventuele letselschade bij een ongeval.