Groot aantal Nederlanders kiest bewust voor winterbanden

Eén op de drie auto’s in Nederland is voorzien van winterbanden. Geen meerderheid, toch is het volgens een woordvoerder van branchevereniging VACO een opvallend aantal. ‘Het is hier niet verplicht, dat betekent dus dat relatief veel mensen echt bewust voor winterbanden kiezen’, zo vertelt hij aan Goedkoopsteautoverzekering.net.

Met de hevige sneeuwval van afgelopen dagen gaat bij veel mensen de knop om: het is weer tijd voor winterbanden. De zegsman van VACO verwacht dan ook dat er in deze periode meer banden verkocht zullen worden. ‘Maar een echte groei zien we denk ik pas als het echt een strenge winter wordt of winterbanden verplicht worden.’

De afgelopen jaren bleef het aantal auto’s met winterbanden dan ook redelijk stabiel: zo’n 1,2 miljoen per jaar. ‘We zien wel dat iedereen die ervoor kiest, dat ook blijft doen.’

Verplicht
In sommige landen zijn winterbanden wel degelijk verplicht. Dit gaat om onder meer in Duitsland, waar de banden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. In bijvoorbeeld Italië moeten de winterbanden rond medio november worden geplaatsen.

Daar zijn dan ook vrijwel alle auto’s voorzien van winterbanden. Toch ligt het aantal automobilisten dat winterbanden aanschaft in Nederland volgens de zegsman van VACO opvallend hoog, ‘want ze kiezen hier vrijwillig voor’. Bovendien rijden in Engeland, een heuvelachtig land met extremere weersomstandigheden, minder mensen met winterbanden rond.

Speciaal profiel
Maar wat doen winterbanden dan precies? De banden hebben een speciaal profiel, wat meer grip biedt, en zijn bovendien gemaakt van een rubbersoort dat zachter blijft bij koude temperaturen. ‘Als een automobilist elke dag op zijn auto moet kunnen vertrouwen, is het heel verstandig om winterbanden te nemen’, aldus een ANWB-woordvoerder.

‘Ook als er geen sneeuw of ijs ligt bieden winterbanden een goede grip op de weg’, zo voegt hij toe. Toch worden automobilisten aangeraden om niet te lang met de banden rond te rijden: dan verslijten ze. Rond april mogen de zomerbanden weer op de auto.

Prijskaartje
Aan de aanschaf van winterbanden zit wel een prijskaartje. ‘Per band ben je al snel zo’n 80 tot 100 euro kwijt’, aldus de ANWB-woordvoerder. Dit is afhankelijk van het type auto. Sommige mensen twijfelen daarom over de winterbanden en schaffen ze pas aan als er echt sprake is van sneeuwbuien.

Toch raadt de VACO-zegsman aan om de banden al medio oktober te vervangen. ‘Dan weet je in elk geval dat je op tijd bent.’ Zijn ervaring is dat opeens iedereen de banden wil laten vervangen als er periodes zijn van sneeuw, terwijl garages ook gewoon reguliere taken hebben. ‘Een strooiwagen met een lekke band gaat bijvoorbeeld voor.’