Geen schadevrije jaren verliezen? No-claimbeschermer een optie?
Schadevrije jaren zorgen ervoor dat u korting krijgt op de autoverzekering. We legden al eens uit hoe u ze kunt opsparen en aantonen en dat u ze mee kan nemen naar een andere verzekeraar. Maar als u schade heeft, kunt u een groot aantal schadevrije jaren kwijtraken. Soms is het handiger om apart een no-claimbeschermer af te sluiten. In sommige gevallen heeft u standaard een no-claimbeschermer.
Via de bonus-malusladder
Wie meer dan tien schadevrije jaren heeft opgebouwd, heeft een grote kans dat er al no-claimbescherming is opgebouwd via de bonus-malusladder. Zo’n ladder heeft namelijk een bepaald aantal treden. Wanneer u in de hoogste trede zit, heeft u vaak al de maximale korting. In geval van schade krijgt u een terugval op de ladder, maar de maximale korting blijft behouden. Dat is in principe te beschouwen als een soort no-claimbeschermer. Vaak noemen verzekeraars dat ook wel ‘kortingsbescherming’.
Hoe uw autoverzekeraar dit regelt, is terug te lezen in de polisvoorwaarden. Daarin staat altijd de bonus-malusladder afgedrukt. Daardoor is het voor iedere verzekerde duidelijk hoeveel korting er overblijft na een schadegeval. Zo weet u ook of het afsluiten van een aparte no-claimbeschermer wel nuttig is. In het eerdergenoemde geval is een no-claimbescherming bij de autoverzekering overbodig. U kunt gerust schade claimen, zonder zich druk te hoeven maken over de korting.
Een aparte no-claimbeschermer?
Het is niet zo dat u met een aparte no-claimbeschermer zonder gevolgen schade kunt aanmelden. Veel klanten van autoverzekeraars sluiten een no-claimbeschermer af omdat ze denken dat schade claimen dan geen gevolgen meer heeft. Zo zit het niet. De korting wordt namelijk wel beschermd, maar de schadevrije jaren niet. Dat valt te merken bij het overstappen naar een andere autoverzekeraar, die uw premie baseert op het aantal schadevrije jaren. Een nieuwe verzekeraar kijkt dus niet naar hoeveel korting u bij de andere autoverzekeraar ontving.
Vaak zijn verzekerden zich niet bewust van de gevolgen voor de schadevrije jaren, omdat het aantal schadevrije jaren maar zelden terugkomt op de polis.
Kosten
Een no-claimbeschermer is niet duur. Gemiddeld kost deze vijf euro per maand extra. Met een no-claimbeschermer gaat de premie na een schadeclaim niet omhoog, waardoor de korting dus behouden blijft. Sommige autoverzekeraars stellen echter wel beperkingen aan een dergelijke bescherming. Namelijk dat u maar een maximaal aantal schades per jaar mag claimen. Anders verliest u alsnog de no-claimkorting.
Het is raadzaam om de no-claimbeschermer niet te gebruiken voor kleine schade. Soms is het zelfs een beter idee om kleine schade niet aan te melden bij de verzekeraar, maar de kosten voor eigen rekening te nemen. Daardoor blijft u op dezelfde trede staan op de bonus-malusladder en blijft zowel de korting als het aantal schadevrije jaren behouden.
Een beschermer is duurder geworden
Steeds minder autoverzekeraars bieden nog een no-claimbeschermer aan. En de verzekeraars die nog wel aanvullende bescherming aanbieden, doen dat tegen wat hogere prijzen. Dat komt doordat er in de afgelopen jaren heel wat claims binnen kwamen. Meer dan verzekeraars oorspronkelijk hadden verwacht. Informeer bij de autoverzekeraar naar de mogelijkheden voor no-claimbescherming.
Aantal schades
Bij iedere schade die gemeld wordt, valt de verzekerde ongeveer vijf schadevrije jaren terug. Daardoor stijgt de premie, als er geen no-claimbeschermer is. Voor een paar euro meer bent u er zeker van dat de premie gelijk blijft. De premie blijft kunstmatig op het zelfde niveau, bij de huidige autoverzekering.
Wees verstandig: ga na of het in uw situatie loont om een no-claimbeschermer aanvullend af te sluiten. Bedenk of de kosten van een dergelijke beschermer opwegen tegen de korting.