Het eigen risico van de huurauto: verstandig om af te kopen?

Stelt u zich voor: u staat op het vliegveld, bij het autoverhuurbedrijf. U staat al klaar met de voucher in de hand. Klaar om de reis daadwerkelijk te beginnen en in de huurauto te stappen. Immers, alles is goed geregeld. Dat dacht u, ten minste. De baliemedewerker is er op getraind om een stortvloed aan extra opties en verzekeringen aan te bieden. Maar waarmee bent u nu het voordeligst uit? Is het wel zo verstandig om bijvoorbeeld het eigen risico van de huurauto af te kopen?

Het eigen risico op de huurauto
Wie een auto huurt, verplicht zich daarmee ook om zorg te dragen voor de verzekering. Zonder autoverzekering mag je, ook op vakantie of op reis, geen meter rijden. Een WA-verzekering is de minimale eis. Dan is de verzekerde gedekt tegen alle schade die hij of zij aanbrengt bij anderen. De voorwaarde is wel dat deze situatie zich met twee voertuigen voordoet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan botsingen.

Het is een keuze om uzelf voor iets meer dan alleen schade aan anderen te verzekeren. Naast een WA-verzekering kunt u namelijk kiezen voor een volledig cascoverzekering. Dan verzekert u ook diefstal en schade die u zelf aan het voertuig veroorzaakt. Natuurlijk spreken we dan van incidenten. Opzet wordt nooit vergoed. Om opzet te voorkomen, moeten verzekerden een eigen risico betalen. Dat eigen risico lijkt in grote lijnen behoorlijk op het eigen risico dat we kennen van de zorgverzekering. De verzekerde betaalt een deel van de schade zelf. Het restant betaalt de autoverzekeraar.

Welk deel betaalt u zelf?
Schade aan de auto, of misschien zelfs diefstal? Dan betaalt de verzekerde het eerste deel van de opgegeven schade zelf. Dat wordt Damage Waiver of ‘super eigen risico’ genoemd. De verzekerde is namelijk verantwoordelijk voor het eerste deel van het verlies, of de opgegeven schade. Op dat moment betaalt u het eigen risico van de autohuurovereenkomst.

Aan de verhuurbalie verkoopt men vaak een goedkoper alternatief van de bijkomende auto- en minibusverzekeringen. Vooral binnen Europa komen dat soort alternatieven voor. Zo voorkomt u hoge kosten.

Wees kritisch: er is meer dan het huurtarief
De goedkoopste verhuurder is niet per se de voordeligste. Kijk daarom eens goed naar de regels die een huurder hanteert. Het is verstandig om eerst de algemene voorwaarden te lezen. Wanneer keert de verzekeraar uit? Wat voor soort schade wordt gedekt? Moet ik een eigen risico betalen? Wat kost het eigen risico eigenlijk? En is er een mogelijkheid om het eigen risico af te kopen?

Het staat allemaal in de polisvoorwaarden. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op wat u krijgt voor het geld. Het is belangrijk te kiezen voor de voordeligste autoverzekeraar. Niet de goedkoopste. Veel verzekerden denken dat ‘voordelig’ altijd ‘goedkoop’ betekent. Maar goedkoop blijkt nogal eens duurkoop.

Verzekeren via de creditcard
Verzekeren via een creditcard? Ook dan heeft de verzekerde rechten bij het huren van een auto. Zo zijn er creditkaarten die een bepaald bedrag vergoeden qua juridische bijstand. Bijvoorbeeld bij een ongeluk met een huurauto. Sommige creditcards kennen maximum eigen risico bij schade. Dan bent u automatisch verzekerd, tot een maximum bedrag.

Blijf alert
Helaas zijn niet alle verhuurders en bemiddelaars even eerlijk. Sommigen bieden eigenlijk helemaal geen eigen risico aan. En dan probeert een baliemedewerker toch een eigen risico te slijten. Blijf alert en wees op de hoogte van de voorwaarden. Dat scheelt een hoop geld. Zodra de verzekerde onraad ruikt, is het verstandig dat hij of zij meteen melding maakt bij het servicenummer van de partij waar de autohuur is geregeld. Dan bent u zeker van uw zaak.

Amerika is anders
De Amerikanen regelen verzekeringszaken een beetje anders. Daar kunt u waarschijnlijk zonder Collision Damage Waiver de weg niet op. Het verhuurbedrijf kan de automobilist namelijk verplichten eerst een reisverzekering voor huurauto’s af te sluiten, alvorens een auto te kunnen huren. Sluit van tevoren een dergelijke reisverzekering af. Dan komt u niet voor verrassingen te staan bij een verhuurbalie. Aan de balie zijn de kosten namelijk een stuk hoger. En omdat ze onverwacht zijn, komen ze extra hard aan.

In Amerika bent u voor veel geld amper verzekerd. Daarom bieden sommige verhuurbedrijven ook WA extra-verzekeringen. Voor een klein bedrag extra, bent u voor veel meer schadegevallen verzekerd. Klanten moeten de gegevens van het verhuurbedrijf daarom goed doorlezen om uit te vinden wat de mogelijkheden zijn voor een aanvullende dekking. Het moge duidelijk zijn dat huurautoverzekeringen bij geen enkel cascoverzekering een SLI verstrekt. In Nederland is een SLI te vergelijken met een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering.

Besparen? Vergelijken?
Reist u veel? Of juist niet? Voor iedereen is deze situatie anders. Vergelijk daarom de verschillende autoverzekeringen op onze website. Dan weet u niet alleen welke autoverzekeraar het goedkoopst is, maar ook welke dekking u het best kunt kiezen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.