Een sterretje in de autoruit: 80 euro of 0 euro?

Wie een sterretje in de autoruit heeft, zal zich de laatste tijd ongetwijfeld verbaasd hebben. Want iedere automobilist heeft de reclames wel eens gezien van specialisten die dit ‘gratis’ repareren. Maar is ‘gratis’ wel zo ‘gratis’? Betaalt er niet iemand de volle mep?

Het sterretje wordt een flinke scheur
Natuurlijk kent u de reclame waarin een onschuldiglijkend sterretje uitgroeit tot een flinke scheur in de voorruit. Helemaal als de automobilist zich niet snel meldt bij de ruitspecialist. Door middel van technieken met voch en lucht uit de beschadiging, wordt de autoruit gerepareerd. Alleen hoge drunk en wat heldere kunsthars is benodigd om de voorruit als nieuw te laten aan doen. Kosten? 0 euro. Volgens de reclame, dan. Want de reparatie schijnt ‘gratis’ te zijn.

De verzekeraar betaalt
In werkelijkheid krijgt de autoverzekering de rekening gepresenteerd. De autoverzekeraar betaalt, als de automobilist een (gedeeltelijke) cascodekking heeft. Of als hij of zij bij het samenstellen van de autoverzekering de post ‘ruitschade’ ook heeft aangevinkt. In dat geval zijn alle partijen tevreden: de verzekeraar krijgt meer klanten die het risico op ruitschade willen verzekeren en de ruitspecialist heeft er een bron van inkomsten bij. Statistisch gezien komt ruitschade overigens niet zovaak voor: eens in de tien jaar.

Eigen risico en no-claim
Bekende ruitherstellers kunnen met het grootste gemak de schade met de verzekeraar afwikkelen. De verzekeraar stelt geen ingewikkelde vragen over eigen risico of het verlies van de no-claimkorting. Ook niet als de hele ruit eruit moet, en vervangen moet worden. De specialist neemt dan het volledige eigen risico van 150 euro voor haar rekening. Dat kan alleen maar omdat in de prijs van een nieuwe ruit, veel speling zit. Het spel tussen hersteller en verzekeraar is voor de verzekerde een mysterie. Geen verzekerde verdiept zich er echt in, want gratis is immers gratis.

Als de hersteller het sterretje goed repareert, wordt het sterretje geen barst. Het komt dan niet tot verdere schade. Op die manier hoeft de verzekerde dan geen nieuwe ruit te bestellen. Die hoeft de de verzekeraar dan niet te vergoeden. Volgens het VARA-programma Kassa kan een klein sterretje overigens geen kwaad. Het programma deed een experiment met een lichtbeschadigde autoruit. De producenten van Kassa legden een lichtbeschadigde ruit in de vriezer, nadat ze deze hadden opgewarmd. De ruit barstte niet.

Alleen WA-verzekerd?
De voorgaande scenario’s treden alleen op als u een uitgebreide autoverzekering heeft. Wie zich slechts tegen de wettelijke aansprakelijkheid verzekert, moet de volle mep betalen. Alle schade aan de eigen auto, is voor eigen rekening. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen de schadekosten aan andermans voertuig. Als u dan een sterretje in de voorruit heeft, moet u de rekening zelf betalen. De verzekerde is gemiddeld tussen de 50 en de 80 euro kwijt aan de reparatie van de ruit. Moet er een hele nieuwe ruit in? Dan betaalt u de schade helemaal zelf.

Een nieuwe ruit kan dan erg duur worden. Daarom doet u er goed aan om van te voren goed rond te shoppen. De prijsverschillen in de verzekeringsbranche zijn best groot. Bovendien is het zaak om eerst goed uit te zoeken waarvoor u zich eigenlijk verzekert. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen via Autoverzekeringenberekenen en bespaar. Spaart u het geld dat u overhoudt op, dan heeft u iets achter de hand voor als er echt nood aan de man is. Dan kan die ruit zomaar op een hele andere manier ‘gratis’ worden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.