Bonusmalus

Bonusmalus
Bijna iedere autoverzekeraar werkt met een bonus-malusladder. Met een bonus-malusladder houden autoverzekeraars bij hoeveel schade een automobilist rijdt. Iedere automobilist kan klimmen op deze ladder. Wie klimt, kan meestal een leuke korting verwachten op zijn maandelijkse premie. Maar wie voortdurend schade rijdt, kan ook negatief op de ladder komen te staan. In dat geval krijg je geen korting op de premie, maar zal de maandelijks te betalen premie voor de autoverzekering verhoogd worden. Overstappen naar een andere autoverzekeraar zal niet helpen: de stand wordt altijd geregistreerd in een Roydatabase.

De ladder
De ladder bestaat in principe uit twee delen: de bonus en de malus. Wie bonus op de ladder komt te staan, zal daarvoor beloond worden. De bonus wordt namelijk opgebouwd aan het aantal schadevrije jaren. Wie jarenlang schadevrij rijdt, klimt behoorlijk op de ladder en kan een flinke korting op de premie verwachten.

Om te voorkomen dat autobezitters iedere keer dat zij een lichte schade rijden aankloppen bij de autoverzekering, bestaat er ook een maluskant. Wanneer de verzekerde veel schade rijdt, glijdt hij af van de bonusmalusladder. Het is niet alleen mogelijk om een korting te vergaren middels een bonus, maar het kan ook zijn dat de premie omhoog gaat wanneer de verzekerde steeds schade rijdt.

Deze kortingen op de maandelijkse premie worden door verschillende autoverzekeraars meestal de ‘noclaim-korting’ genoemd. Middels de ‘no-claimbeschermer’ kunnen verzekerden voorkomen dat zij meteen afglijden bij schade.

Schade door een ander
Wanneer er schade aan jouw auto veroorzaakt wordt door de tegenpartij, zul je dit alsnog moeten doorgeven aan je autoverzekeraar. Schade claimen bij de autoverzekeraar zorgt meestal voor een verlaging op de ladder. Maar omdat het niet rechtvaardig is om de verzekerde te straffen voor schade buiten de eigen schuld om, zullen autoverzekeraars de automobilist niet verlagen op de bonusmalusladder.

Roydatabase
Natuurlijk is het te proberen om onder de bonusmalusladder uit te komen. Echter is het een groot misverstand dat wanneer men eenmaal veel schade heeft opgebouwd, hij dit ongedaan kan maken door over te stappen naar een andere autoverzekeraar.
In Nederland hebben autoverzekeringsmaatschappijen geen acceptatieplicht. Zij mogen dus prima een automobilist weigeren wanneer hij veel schade heeft gereden.

De gegevens over het aantal schadevrije jaren van een automobilist worden namelijk opgeslagen in de Roydatabase. Deze database is vrij toegankelijk voor iedere autoverzekeraar in Nederland. In deze database kunnen dus ook negatieve adviezen staan over automobilisten, waardoor verzekeraars ervoor kiezen om de verzekerde te weigeren.

Verplicht
Maar de autoverzekering is in Nederland net als de zorgverzekering wel verplicht. Voor zorgverzekeringen geldt een acceptatieplicht, maar voor autoverzekeringen niet. Wees dus zuinig op je reputatie als bestuurder. Bovendien is het opbouwen van een hoge no-claimkorting een goede manier op te besparen op de premie van de autoverzekering.
Een goede tip is dan ook om kleine schade niet te melden bij de autoverzekering, en deze te betalen uit eigen zak. Soms is de korting namelijk hoger dan het schadebedrag.

Autoverzekeringen vergelijken is ook een goede manier om te besparen op de autoverzekering. Bovendien verschillen de premies nogal.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Eigen risico autoverzekering

Redactie
29 september 2012

Reacties zijn gesloten.