Autodiefstal tegengaan
Het aantal gestolen auto’s is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In vergelijking met vijftien jaar geleden is er zelfs een daling te zien van meer dan vijftig procent. Toen werden er nog 22.000 auto’s gestolen, nu zijn dat er nog maar 11.000. Dat komt doordat auto’s steeds beter uitgerust worden met moderne technieken om de kans op autodiefstal te verkleinen. In 1995 werd de startonderbreker voor het eerst verplicht, in 1998 hadden alle auto’s in Nederland een startonderbreker. Toch zijn er nog meer tips te noemen om autodiefstal te voorkomen.
Eigen maatregelen
Automobilisten kunnen zowel eigen maatregelen nemen als aandringen bij de gemeente om maatregelen te faciliteren. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld straatverlichting bij parkeerplaatsen.
In eerste instantie kunnen automobilisten vaak meer doen aan preventie op auto-inbraak dan zij in eerste instantie zullen denken. Het klinkt als een enorme open deur, maar haal altijd de sleutel uit het contact van de auto. Dat geldt niet alleen voor het parkeren van de auto in de garage, maar ook voor een korte tankbeurt. Sluit de auto dus altijd af!
Het stuur van de auto moet bij het verlaten van de auto altijd in het stuurslot vallen. Ook al is het maar voor eventjes. Datzelfde geldt voor het loskoppelen van de autoradio. De autoradio is vaak interessant roofgoed voor autodieven. Laat de losgekoppelde autoradio niet in de auto liggen, maar neem deze mee naar huis.
Persoonlijke eigendom
Let op je persoonlijke eigendommen. Het is niet slim om kostbaarheden – ook al is het maar voor even – in de auto te laten liggen. Neem dus je spullen zoals een camera, mobiele telefoon, de koffer, autopapieren, geld of creditcards altijd met je mee. Andere spullen kun je wel in de auto bewaren, maar doe dit zoveel mogelijk buiten het zicht.
Een goede tip is om deze spullen in de kofferbak te bewaren, met een laken er overheen. Dat valt minder op. Het klinkt raar, maar ook het openzetten van een dashboardkastje kan dieven afschrikken. Dit toont namelijk aan dat jij als autobezitter niets te verbergen hebt, en daardoor lijkt de inhoud van de auto een stuk minder interessant.
Speciaal voor stationcars geldt dat een lege laadruimte niet afgedekt moet worden. Als je iets afdekt, lijkt het alsof je iets te verbergen hebt. Laat de autodief zien dat je niets te verbergen hebt en het niet interessant is om jouw auto leeg te roven!
Brandstofdiefstal
De laatste tijd rijzen de kosten van brandstof, voornamelijk van benzine, de pan uit. Het gebeurt steeds vaker dat automobilisten de benzinepomp oplichten en zonder te betalen wegrijden. Deze diefstal kent echter ook een andere vorm: wanneer je net getankt hebt en afrekent aan de balie, kunnen dieven in een onbewaakt ogenblik de autotank leeghalen.
Daarom is het verstandig een afzonderlijk afsluitbare tankdop te kopen. Deze zijn een stuk moeilijker open te draaien, waardoor het voor dieven minder aantrekkelijk is een brandstofdiefstal uit te voeren.
Gemeentelijke maatregelen
De gemeente biedt echter ook tal van uitkomsten om de auto beter te beveiligen. Zo kun je ervoor kiezen je auto ’s nachts achter slot en grendel te zetten in je eigen garage. Maar als je geen hoekwoning hebt, of niet makkelijk aan een vergunning kunt komen, is dit natuurlijk geen optie.
Wel kun je de gemeente vragen verbeteringen aan te brengen in je wijk of straat. Daarbij kun je vragen om het installeren van verlichte parkeerplaatsen.
Registreren
Ook kun je het merk en de waardevolle bezittingen in je auto laten registreren. Het merk-, serie-, en typenummer van de autoradio zijn doorgaans te registreren bij de fabrikant. Dit maakt het doen van aangifte een stuk gemakkelijker. Alle geregistreerde serienummers kun je bij aangifte opgeven op een registratiekaart.
Deze kaarten kun je online bestellen via Politie.nl.
Beveiligingsinstallaties
Ook het installeren van beveiligingssystemen wordt ten zeerste aangeraden. Graveer je auto, kies voor een wielmoerbeveiliging, een handrem- en stuur-pedaalslot, en alarmsysteem, een startblokkeersysteem (via de startonderbrekers) en wielklemmen.
Tot slot kun je een waarschuwingskaart halen bij jouw politiebureau. Op deze kaart staat duidelijk aangegeven dat er geen waardevolle spullen in je auto liggen. Het is wel af te vragen of zo’n kaart nuttig is, en of het diefstal niet juist aanwakkert. Denk erom dat als je een dergelijke kaart op de voorruit plakt, er ook echt geen spullen meer in je auto moeten liggen!