Auto-verzekerde heeft baat bij optreden tegen schade door smartphones
Een smartphone-blokkade in de auto kan gunstig zijn voor de verzekerde. Zo concludeert Goedkoopsteautoverzekering.net. Afgelopen week pleitte Egbert-Jan van Hasselt, landelijke projectleider Infrastructuur, voor een dergelijke maatregel.
Volgens van Hasselt gedragen autobestuurders zich steeds slechter. “Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen”, zo zei hij afgelopen maandag tegen De Telegraaf. Naast een snelheidsbegrenzer en alcoholslot, wil van Hasselt ook dat elke auto wordt uitgerust met een smartphone-blokkade, om ongelukken te voorkomen.
Ideeën voor een smartphone-blokkade in de auto bestaan al. Zo zijn er diverse apps beschikbaar, die afleidende sociale media en mobiel verkeer moeten blokkeren tijdens het rijden. Toch zorgen deze niet bij iedereen voor enthousiasme. De kritiek is bijvoorbeeld dat de apps nog geen onderscheid kunnen maken tussen bestuurder en passagier.
Dat er iets gedaan moet worden aan smartphone-gebruik in het verkeer, wordt over het algemeen wél erkend. Zo vertelt Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, aan Goedkoopsteautoverzekering.net: “Het gebruik van smartphones in de auto is zeker ook een zorg voor verzekeraars”. Want de kans op autoschade groeit, als bestuurders op hun smartphone letten in plaats van op de weg.
Welke gevolgen dit precies heeft voor de verzekerde, is volgens Buis lastig te zeggen. Als er meer schade is door smartphone-gebruik kan dit mogelijk leiden tot een verhoging van de premie, maar dat is volgens hem niet echt te voorspellen.
“De premies zijn afgelopen jaren inderdaad gestegen, maar dit ligt aan veel verschillende factoren.” Zo is de apparatuur in auto’s tegenwoordig veel duurder en moeilijker om te vervangen na schade. “Al is het natuurlijk wel zo dat als er door een smartphone-blokkade minder schadelast is, er dan ook een lagere premie kan worden berekend”, aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Maar voorlopig neemt het aantal autoschade van Nederlandse verzekerden nog niet af, zo concludeerde het verbond in een recent onderzoek. Dit komt doordat het aantal ongevallen per jaar blijft stijgen, vorig jaar ging dat zelfs om 50.000 ongelukken. Eén van de oorzaken daarvan is afleiding, onder meer door het gebruik van de smartphone.
Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is afleiding zelfs in 68 procent van de gevallen de belangrijkste oorzaak van een ongeluk. Hoe vaak dit precies gaat om afleiding door smartphones, is in Nederland nog weinig onderzocht.
Een Amerikaans onderzoek biedt volgens SWOV meer uitkomst. Hieruit blijkt dat handelingen als browsen of een telefoonnummer intoetsen gemiddeld zo’n 3.6 procent meer kans geven op een ongeluk, dan als een bestuurder de smartphone met rust laat.
Toch weerhoudt dit mensen tot nog toe niet echt van om met hun smartphone bezig te zijn tijdens het rijden, zo blijkt uit een enquête van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij State Farm Mutual Automobile Insurance Co. Daarbij gaf 36 procent van de ondervraagden toe berichtjes te sturen tijdens het auto rijden en zei 29 procent wel eens te browsen achter het stuur.
Een smartphone-blokkade zou voor hen de verleiding om op een smartphone te kijken tijdens het rijden weghalen. Wellicht voorkomt dit ongelukken en daarmee schade. Maar voor het zover is, moet er volgens Buis ook nog veel gebeuren.
Zo staat de politiek er volgens de woordvoerder van Verbond van Verzekeraars nog niet achter. “En als de techniek er eenmaal is, ontstaat er vast ook een wapenwedloop om deze te omzeilen”.