Assurantiebelasting toch omhoog
De assurantiebelasting gaat in januari 2013 toch omhoog. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën samen met de verzekeringsbranche besloten. Met het verhogen van de belasting wil Weekers ontwijking tegengaan.
Oorspronkelijk zou de assurantiebelasting pas in april van 9,7 naar 21% verhoogd worden, maar dit plan is gewijzigd. Consumenten zouden namelijk moreel wangedrag vertonen, door vlak voor de ingangsdatum een verzekering af te sluiten om vervolgens voor een heel jaar te betalen
1 januari
Om ontwijking te voorkomen heeft het Verbond van Verzekeraars aan staatssecretaris Weekers het voorstel gedaan de ingangsdatum toch naar voren te schuiven, naar 1 januari. Die datum is namelijk het moment dat bij veel verzekeringen een nieuw verzekeringsjaar in. Daardoor was het mogelijk om de verhoging van de assurantiebelasting nog een jaar te ontwijken.
Een flinke naheffing
Consumenten die alsnog proberen de verhoging te ontwijken, door nog tegen het lage belastingtarief een verzekering af te sluiten, kunnen ervan uitgaan dat er binnenkort een naheffing op de mat valt. Weekers houdt de naheffing op zak om te gebruiken als te veel mensen de belastingverhoging proberen te omzeilen en de vervroeging van de maatregel niet genoeg opbrengt.
De afspraak met de verzekeraars is dat zijn verzekerden er niet op bewust gaan maken dat de verhoging nog in december te ontwijken is.
Gemiddeld 100 euro extra
De verhoging van de assurantiebelasting is van toepassing op schadeverzekeringen, zoals bijvoorbeeld een autoverzekering (dus geen zorg- of uitvaartverzekering). Volgens verschillende verzekeraars kost de maatregel de verzekerde ongeveer 100 euro per jaar extra.
Zelf uitvinden welke autoverzekeraar het beste bij je past, ondanks de verhoging van de belasting, kan door de premie van een autoverzekering te berekenen.