Afgewezen vanwege mijn leeftijd: mag dat?

Een autoverzekering willen afsluiten en dan worden afgewezen vanwege uw leeftijd. Dat klinkt niet helemaal eerlijk, maar toch doen autoverzekeraars het. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een basisverzekering voor de zorg, kennen autoverzekeraars geen acceptatieplicht. Dat betekent dat iedere aanvrager in principe kan worden afgewezen.

Ouderen de dupe
Volgens Norbert Klein van 50Plus zijn vooral ouderen de dupe van het feit dat verzekeraars ook ouderen mogen afwijzen vanwege hun leeftijd. De 50Plus voorman komt met harde cijfers: een derde van de verzekeraars accepteert volgens Klein geen ouderen op grond van hun leeftijd. Daarom trok hij aan de bel bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. 50Plus ziet dit namelijk als leeftijdsdiscriminatie en vraagt zich af of de huidige wetgeving wel past binnen de Europese Richtlijn gelijke behandeling buiten arbeid.

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat verzekeringsmaatschappijen zelf hun voorwaarden mogen bepalen. Daarom kan het voorkomen dat een oudere wordt afgewezen voor een autoverzekering.

Leeftijdsgrens
Eenderde van de autoverzekeraars kent leeftijdsgrenzen. Zo accepteren sommige verzekeraars strikt geen nieuwe verzekerden boven een leeftijd van 65 jaar. Bij bijvoorbeeld Polis Direct ligt de maximale leeftijd op 65 jaar. Sommige andere verzekeraars accepteren geen aanvragers ouder dan 70 jaar. Meestal maken autoverzekeraars de leeftijdsgrenzen pas kenbaar bij de premieberekening.

De leeftijdsgrens staat overigens alleen voor de maximumleeftijd waarop een automobilist nog een nieuwe autoverzekering kan afsluiten. Dat houdt dus niet in dat u niet meer verzekerd bent als u al een autoverzekering had, en de maximumleeftijd bereikt. Een oudere verzekerde blijft dan gewoon verzekerd.

Eén argument om oudere automobilisten te weigeren is het gebrek aan schadevrije jaren. Aan de hand van de schadevrije jaren laat een verzekerde zien dat hij of zij jarenlang geen ongelukken heeft gehad. Daardoor loopt de autoverzekering minder risico.

Jongeren
Ook jongeren betalen meer premie. Vooral verzekerden onder de 24 jaar moeten meer betalen voor het verzekeren van hun auto. Autoverzekeraars lopen meer risico doordat deze groep minder schadevrije jaren heeft en bovendien met minder rijervaring de weg opgaat. Ook het vooroordeel van jonge wegpiraten die te hard over de snelweg scheuren komt nog regelmatig voor bij de autoverzekeraar. Gelukkig zijn er ook verzekeringen speciaal voor jongeren.

Senioren betalen een opslag
Veel verzekeraars vragen een hogere premie van senioren. Na het 65e levensjaar betalen verzekerden een premieopslag. Sommige verzekeraars kiezen er zelfs voor de premieopslag te verdubbelen van het 75e naar het 80e levensjaar. Relatief gezien betalen ouderen overigens niet meer dan andere verzekerden. Sterker nog: vaak is deze groep goedkoper uit.

Ruimer dan ooit
Hoewel het lijkt alsof autoverzekeraars steeds meer ‘op de leeftijd discrimineren’, is dat feitelijk niet zo. De Consumentenbond heeft  daar concrete cijfers van. In 2011 hanteerde nog meer dan de helft van de verzekeraars een leeftijdsgrens. Een jaar later was dat een derde van de autoverzekeraars. Overigens maken de autoverzekeraars niet alleen onderscheid op leeftijd, maar ook op andere voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld voorwaarden als: ‘minimaal vijf schadevrije jaren’. ‘maximale cataloguswaarde van de te verzekeren auto’ of ‘acceptatie vanaf 70 jaar alleen na overleg’.

Over het algemeen is de autoverzekering voor iedereen toegankelijk. Het komt in de praktijk nooit voor dat alle autoverzekeraars iemand afwijzen, alleen op grond van leeftijd. Er zijn bovendien ook nog verzekeraars die mensen met een hoog risico op ongelukken alsnog accepteren, maar tegen een hogere premie.

Waar kan ik me wel gewoon verzekeren?
Ouder dan 65, of jonger dan 24? Dan kunt u zich gewoon verzekeren bij Delta Lloyd en Ohra. Dit zijn twee van de autoverzekeraars die niet werken met acceptatiegrenzen en toeslagen voor oudere klanten. Het is wel mogelijk dat deze verzekeraars andere randvoorwaarden hanteren.

De communicatie kan beter
Weinig autoverzekeraars geven een toelichting op het acceptatiebeleid. Bovendien vermelden even weinig verzekeraars de toeslagen en de premieopbouw in de voorwaarden. De meeste autoverzekeraars stellen het op de hoogte stellen over de toeslag tot het allerlaatste moment uit. De aanvrager ziet pas op de polis dat hij of zij te maken krijgt met een leeftijdstoeslag.

De verzekeraars die wel een toelichting geven over de verhoging, leggen het volgens de Consumentenbond niet helder genoeg uit. Wie online verzekert, krijgt pas bij premieberekening een waarschuwing.

Zelf vergelijken
Wie wil weten wie de goedkoopste aanbieders zijn voor een bepaalde doelgroep, vergelijkt de verschillende autoverzekeringen. Vul het formulier op de voorpagina van AutoverzekeringBerekenen in. Deze vraagt naar de persoonlijke situatie en maakt een vervolgens een overzicht. Op die manier ziet u snel en eenvoudig welke verzekeraar het best bij u past. Door op ‘Info & Afsluiten’ te klikken leest u meer over de voorwaarden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.