Informatie opvragen via de kentekencheck
Al sinds jaar en dag is het mogelijk om via het internet een zogeheten kentekencheck uit te voeren. Op die manier komt de verzekerde achter allerlei relevante voertuiggegevens. Het invullen van de letters en cijfers op het kentekenplaat is genoeg om informatie te krijgen over een bepaald voertuig.
Welke informatie geeft een kentekencheck?
Wie de tekens van een kentekenplaat invoert op het internet, of in een app, krijgt een lijst met verschillende informatie. Zo weet u bijvoorbeeld onder welke voertuigsoort de auto valt en hoeveel zitplaatsen er zijn. Maar ook het brandstofverbruik, het aantal cilinders, het vermogen van de auto en andere technische gegevens zijn op te vragen. Natuurlijk komt u er ook achter uit welk bouwjaar de auto komt, wat de auto waard is en hoeveel de BPM bedraagt.
Gratis of betaald?
Alle applicaties die we op een rijtje zetten, zijn in eerste instantie gratis. Het is bedoeld voor particulier en incidenteel gebruik. Wie graag grote aantallen gegevens opvraagt, moet contact opnemen met de desbetreffende dienst. Vaak zijn extra diensten niet helemaal gratis. Dan krijgt u ook wel veel extra informatie.
De kentekenchecks werken voor onder anderen:
– Personenauto’s;
– Bedrijfdauto’s;
– Vrachtwagens;
– Motorfietsen;
– Scooters;
– Bromfietsen;
– Campers;
– Caravans;
– Aanhangers;
– Opleggers.
Kan ik zien of een auto verzekerd is?
Bij het uitvoeren van een kentekencheck kunt u ook zien of een auto verzekerd is. De website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is daar de aangewezen website voor. Onderaan de pagina ziet u namelijk of er een geldige autoverzekering is afgesloten. Dat is niet altijd even accuraat, want er kunnen een paar dagen zitten tussen het afsluiten van een autoverzekering en een melding in het systeem van de Rijksdienst.
Daarnaast kan het zijn dat de eigenaar van de auto zijn of haar premie nog niet heeft voldaan. Dan is er geen dekking en ziet u deze niet terug in het systeem.
Applicaties voor de smartphone
In sommige apps voor de telefoon komt zelfs een advies tevoorschijn: welke autoverzekering past bij het voertuig? Er zijn verschillende manieren om kentekens te checken. De mogelijkheden op een rijtje:
1) De RDW Kentekencheck
De kentekencheck is er in verschillende varianten: via het internet en via een applicatie voor de smartphone. Op http://ovi.rdw.nl kan iedereen kentekens invoeren. Wie daarna op ‘zoeken’ klikt, krijgt de autogegevens te zien. In vier tabbladen ziet u meer over onder anderen de APK, de eigenschappen van de auto, het verbruik en de invloed daarvan op het milieu en de geschiedenis van de auto.
2) De RDW app
Ook via de telefoon kunnen verzekerden gebruikmaken van de RDW Kentekencheck. Op de website van de RDW staan iconen van Android en Apple. Door op die iconen te ‘tappen’, worden bezoekers van de website doorgestuurd naar de bijbehorende AppStore of Playstore. Wie simpelweg de AppStore of Playstore bezoekt en zoekt op ‘RDW’ komt ook uit op de desgewenste applicatie.
3) De Autoweekcheck
Ook automagazine Autoweek heeft een eigen applicatie ontwikkeld. Het invoeren van het kenteken is genoeg om aan veel informatie te komen. De gegevens zijn online te bekijken, maar ook te downloaden op de computer. Voor de eigen kentekencheck van Autoweek zijn drie varianten:
De basisversie: Die is gratis. Feitelijk zien gebruikers dezelfde gegevens als bij de RDW
Niet gratis: Basis + Onderhoud: Basisgegevens met foto’s, autotests, alternatieven, prijzen van de auto, de waardebepaling, onderhoudsintervallen en de kosten voor onderhoud.
Niet gratis: Basis+: De kentekengegevens, specificaties, uitrusting, foto’s en tests.
Deze check is vaak erg nuttig, omdat het belangrijke gegevens verschaft over onderhoudsbeurten en de kosten van belangrijke onderdelen. Het helpt vooral mensen die op zoek zijn naar een nieuwe auto, of deze juist willen verkopen.
4) VWE
Ook het bedrijf VWE heeft een eigen kentekencheck. Het bedrijf werkt veel met administratieve processen binnen de autobranche. Daarom zijn de diensten en producten ook gericht op deze processen.
De kentekencheck van VWE is geheel gratis. Dan kunnen gebruikers een beperkt aantal keer gratis de kentekengegevens opvragen. Wie vaker grotere aantallen kentekengegevens wil opvragen, moet contact opnemen met VWE. De gebruiker krijgt informatie over de APK, eigenschappen, historie, milieu en verbruik en de kosten en belasting te zien.
5) De VWE App
Ook VWE heeft eigen apps voor op de smartphone of tablet. De apps heten ‘iKenteken’ en ‘Kenteken Informatie’. Daarin zijn alle basisgegevens te vinden, waaronder: vermogen en massa, APK-vervaldatum, brandstofverbruik, milieugegevens en BPM.
6) Autorijden.nl
Via autorijden.nl kunnen bezoekers gegevens opvragen aan de hand van een kenteken. De basisgegevens staan vermeld, maar het geeft ook bespaartips om de autokosten te verlagen.
7) Autotrader
Op autotrader ziet u niet alleen de basisinformatie, maar ook informatie ove de acceleratie, motor, vermogen en topsnelheid. Via dezelfde website kunt u ook een auto kopen die lijkt op de auto waarvan u het kenteken weet. Zo wordt het erg gemakkelijk om een auto terug te vinden en zelf te kopen.