Gezondheidsvragen bij een autoverzekering: waarom?

Regelmatig vragen aanvragers van een autoverzekering zich af waarom de autoverzekeraar vragen stelt als ‘Bent u gezond’? De interpretatie van die vraag is ook nogal eens verschillend. Wanneer moet u ‘nee’ invullen?

Waarom de verzekeraar de vraag stelt
Dat de verzekeraar graag wil weten of u medische problemen hebt, is logisch. Daardoor kan de verzekeraar het risico op schade door de verzekerde inschatten. Het is niet zo dat ongezonde verzekerden per definitie meer premie betalen, maar duidelijk is wel dat een autoverzekeraar in sommige gevallen een aanvraag niet kan accepteren op grond van medische redenen. Niet alleen vanwege het risico dat de verzekeraar – en de verzekerde – loopt, maar ook vanwege wettelijke beperkingen.

Stoornissen
Soms wijst een verzekeraar een aanvraag af, omdat de verzekerde in de eerste plaats niet zou moeten rijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met epileptische aanvallen, bewustzijnsstoornissen en evenwichtsstoornissen. Wie daar last van heeft, moet dat van tevoren aangeven. Daarvoor is de vraag ‘bent u gezond?’ bedoeld op het aanvraagformulier.

Natuurlijk zijn er verzekerden die standaard ‘ja’ antwoorden op die vraag, omdat ze zich gezond voelen. Dat kan, maar dat is niet verstandig. Wie dan alsnog aanspraak moet maken op de verzekering, kan flink in de problemen komen. Daardoor is het zelfs mogelijk op de zwarte lijst te komen. Dan is het vrijwel onmogelijk nog een verzekering af te kunnen sluiten. Bij het afsluiten van de autoverzekeraar is het belangrijk vanuit medisch inzicht te denken. Als u een stoornis heeft, is het goed om dit aan te geven.

Word ik altijd afgewezen?

Het is niet zo dat iedereen met een stoornis wordt afgewezen voor een autoverzekering. Aspirant-verzekerden met een evenwichtsstoornis (waaronder de ziekte van Ménière) die kunnen overleggen dat zij drie maanden geen aanvallen hebben gehad, zullen relatief weinig problemen tegenkomen bij het afsluiten van een autoverzekering.

De ziekte van Parkinson
Wie de ziekte van Parkinson heeft, moet dat ook aangeven bij de autoverzekeraar. Bij mensen met Parkinson verloopt de hand-voet coördinatie stroever. Daarnaast is het bekend dat automobilisten met Parkinson vaak problemen hebben met het schatten van afstanden en snelheden. De ziekte moet daarom gemeld worden bij de autoverzekeraar en bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Als autorijden niet meer verantwoord is, kunt u een ‘Eigen verklaring’ invullen. Dat kan op ieder moment. Dus ook als het rijbewijs nog niet is verlopen. Dat formulier is tegen betaling in te vullen bij het gemeentehuis.

Wanneer moet ik mijn ziekte melden?
Meld de ziekte direct na de diagnose. Wie de ziekte niet meldt, loopt een gigantisch risico in het geval van schade. De verzekeraar kan dan namelijk direct afzien van schadevergoeding. Hoe de autoverzekeraar met gemelde schade omgaat, hangt namelijk ook samen met de persoonlijke situatie. Daarom is het goed om belangrijke medische veranderingen onmiddellijk door te geven aan de verzekeraar.

Eigen verantwoordelijkheid
De kans dat de autoverzekeraar alle verzekerden controleert, is klein. Het is dus uw eigen verantwoordelijk uw medische toestand bij de autoverzekeraar te melden. Meld de medische situatie ook bij het CBR.

Loop ik risico afgewezen te worden?
Iedereen die een verzekering aanvraagt, loopt kans afgewezen te worden. Maar met een goede medische begeleiding kunt u vaak nog wel de weg op. Toch is het goed om de risico’s in ogenschouw te nemen. Het is belangrijk om medische controles te laten uitvoeren, naarmate de aandoening u beperkt in uw dagelijks leven.

Rijbewijs
Weet dat er risico bestaat dat u uw rijbewijs kwijtraakt als u een ziekte of aandoening heeft die de rijvaardigheid ernstig beperkt. Dat hoeft niet voorgoed te zijn. Als uit doktersonderzoek blijkt dat u geen gevaar voor andere weggebruikers meer veroorzaakt, kunt u het rijbewijs terugkrijgen. Daar zit soms wel een beperkte geldigheidsduur aan.

De autoverzekeraar krijgt niet automatisch nieuwe medische gegevens door over de verzekerde. Daarom moet de verzekerde dus altijd zelf de verzekering op de hoogte stellen van veranderingen op medisch gebied. Zo voorkomt u nare verrassingen. Of juist andersom: zo krijgt u het rijbewijs weer terug.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.