Je auto verzekeren: zo doe je dat

Net je rijbewijs gehaald en een auto gekocht? Dan is het tijd om een autoverzekering af te sluiten. Uit de statistieken blijkt dat jongeren meer ongelukken veroorzaken dan andere automobilisten, die al wat langer een rijbewijs hebben. Dat weten autoverzekeraars ook; ze zien jongeren als risicovolle automobilisten. Daardoor moet je als jongere veel meer betalen voor een autoverzekering dan anderen. Je hebt bovendien ook nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor mis je korting op je premie. Gelukkig zijn er een paar handige tips om toch goedkoop een auto te kunnen verzekeren.

Nog geen rijbewijs?
Allereerst: als je nog geen rijbewijs hebt, is het goed vroeg ervaring op te doen. Met bijvoorbeeld het initiatief 2ToDrive kun je voor je 18e je rijbewijs halen. Bij dat initiatief doe je doormiddel van een coach rijervaring op. Daardoor gaan jongeren beter rijden en hebben ze al wat ervaring als ze zelf gaan autorijden. In Duitsland is ook zo’n experiment gehouden. Het experiment zorgde voor 30% minder ongevallen onder jongeren. Hartstikke leuk voor de veiligheid en de verzekeraars, maar nog leuker voor jou: jij bent een hele stap dichter bij je rijbewijs!

Houd het eenvoudig
Ga je een auto kopen? Koop dan een eenvoudige auto. Dan ben je goedkoper uit, want de autoverzekeraar kijkt kritisch naar de eigenschappen van je auto. Kun je er hard mee rijden? Heeft je auto veel vermogen? Dan betaal je meteen meer premie. Je snapt dus wel dat je met een Audi of BMW veel meer premie betaalt dan in een oudere auto.
Wie het minst wil betalen, kijkt uit naar een simpele, eventueel tweedehands auto.

Op naam van je ouders? Nooit!
Eindelijk heb je je roze pasje en je hebt een mooie bolide gekocht. Nu komt het vervelende: het afsluiten van de autoverzekering. Veel jongeren laten de auto verzekeren op naam van hun ouders. Dat lijkt heel aantrekkelijk, omdat je profiteert van een lagere premie (je ouders zijn immers ouder dan jijzelf) en omdat zij al wel schadevrije jaren hebben opgebouwd.

Toch is het verzekeren op naam van je ouders een onverstandig idee. Het is namelijk verboden. De autoverzekering moet altijd op naam staan van de regelmatige bestuurder. Dat ben jij in dit geval. Als je toch een autoverzekering op naam van je ouders afsluit, riskeer je grote problemen. Bijvoorbeeld als je schade veroorzaakt, of schade hebt. De autoverzekeraar heeft er trouwens geen problemen mee als je af en toe een ritje maakt in de auto van je ouders. Zo lang je eigen auto maar op jouw naam staat.

Afsluiten…. Waar?!
Zodra je gaat rondkijken naar autoverzekeringen, kom je meteen een oerwoud aan verzekeraars tegen. Allemaal hebben ze aantrekkelijke kortingen en smijten ze je met ingewikkelde termen als ‘volledig casco’ en ‘beperkt casco’ om de oren. Het is gelukkig niet zo ingewikkeld als je denkt.

Iedereen die een auto heeft, moet deze ten minste ‘WA-verzekeren’. Dat houdt in dat je wettelijk aansprakelijk bent voor schade aan de auto van anderen. Schade aan je eigen auto valt daar dus niet onder. Daarvoor moet je een beperkt cascoverzekering hebben. Als je dan schade hebt aan je eigen auto, ben je daarvoor verzekerd – afhankelijk van de verzekering. Wie het meest uitbundige, vaak duurdere pakket wil, kan zich volledig casco verzekeren. Dan ben je ook verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal. Welke dekking je kiest, hangt vaak ook af van wat je auto waard is en hoe oud deze al is. Kom je er niet uit? Vraag dan je ouders even mee te kijken.

Niet de eerste de beste
Kies niet voor de eerste de beste autoverzekering, maar vergelijk ze. Via de voorpagina op deze website kun je je persoonlijke gegevens invullen. Aan de hand daarvan vergelijken we automatisch de verschillende autoverzekeringen voor je. We zetten de voordeligste bovenaan. De voordeligste autoverzekering is de verzekering met de beste voorwaarden tegen de laagste prijs die daar bij past.

Je kunt in theorie altijd gaan voor de allergoedkoopste autoverzekering, maar je loopt dan kans dat je onderverzekerd bent. Vaak willen jongeren toch een soort extra zekerheid. Kijk daarom echt goed naar wat een verzekering allemaal biedt.

Zo vergelijk je
Zelfs volwassenen hebben moeite met het kiezen van een goed(kop)e autoverzekering. Eigenlijk is het best eenvoudig:

– Kijk naar de prijs van een autoverzekering. Dan weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan een verzekering;
– Let op de voorwaarden. Lees ook de saaie kleine lettertjes. Vaak zitten er toch wat addertjes onder het gras. Wees je er ook van bewust dat autoverzekeraars altijd een eigen risico rekenen;
– Houd rekening met de soorten verzekeringen (WA, volledig casco of beperkt casco).

Als je gaat vergelijken, vergelijk dan per soort. Vergelijk dus geen WA-verzekering met een allriskverzekering. Wie een WA-verzekering met een WA-verzekering vergelijkt, en een allriskverzekering met een allriskverzekering, krijgt een echt goed beeld van wie nu de autoverzekeraar is die bij hem of haar past.

Online verzekeren
Vroeger was het verzekeren van je auto een heel gedoe. Er kwam een hele papieren wereld bij kijken. Je boft dat je nu in 2014 leeft, want nu handelen veel verzekeraars de zaken via het internet af. Je kunt nu online je autoverzekering afsluiten en wijzigingen doorgeven. Daardoor wordt een autoverzekering goedkoper. De verzekeraar hoeft immers niet meer zoveel per post te sturen.

Houd de kans op een ongeluk klein
Wij snappen ook wel dat het soms verleidelijk is om het gaspedaal eens lekker in te trappen, maar het is beter om dat te bewaren voor een computerspelletje. Houd liever de kans op een ongeluk klein. De kans is namelijk vrij groot dat je na schade meer premie moet betalen. Dat is een goede reden om extra voorzichtig te zijn op de weg. Ook wel zo veilig voor de anderen en natuurlijk goed voor het milieu.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.