Auto uitgeleend: schade – En nu?
Het overkomt iedere automobilist eens: u leent uw auto uit, en krijgt deze vervolgens retour met schade. Of dat nu grote schade is, of kleine schade, zoals wat deuken en krasjes. Stel dat u een zoon of dochter heeft, die een ritje met de auto maakt maar daarbij per ongeluk een andere auto licht raakt. Bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen. Het kan maar zo. Maar wat doet u nu eigenlijk bij dit soort schadegevallen?
Wat wordt vergoed?
De schade wordt bij de meeste autoverzekeringen gedekt, als het gaat om schade die is veroorzaakt bij het uitlenen aan vrienden, kennis, familie of buren. Een aanrijding met een andere auto, of parkeerschade, wordt vergoed.
Welke verzekering heeft u?
Wie een WA-verzekering heeft, krijgt alleen een vergoeding als hij of zij schade aan het voertuig van een ander heeft toegediend. Daarbij gaat uiteraard niet om opzet. Met de vergoeding kunt u dan de schade vergoeden. Maar daarbij gaat het dus niet om schade aan de eigen auto. Daarvoor is een allrisk autoverzekering nodig.
Een allrisk autoverzekering bestaat vaak uit meerdere modules. De module ‘aanrijding’ kan daar één van zijn. In het geval van schade bij het uitlenen van de auto, word de schade vaak op dezelfde manier bekeken, als dat de verzekerde de auto had bestuurd. Daarom kunt u de schade aan de eigen auto ook niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend.
Gevolgen voor de no-claim
Denk eerst goed na of u de schade wel wil melden. Het melden van dit soort schade heeft namelijk een directe invloed op de no-claimkorting. Bovendien doet u waarschijnlijk een stap terug op de bonus/malus-ladder. Het aantal schadevrije jaren loopt dus direct terug. Daardoor gaat u in maandelijkse premie omhoog, omdat u het recht op korting verliest.
Het is goed om eerst de kosten van de schade tegen elkaar op te wegen: is het het kwijtraken van de korting op de premie waard? Vooral bij kleine schade loont het de moeite meer om de schade zelf te betalen.
Bekijk de voorwaarden
AutoverzekeringBerekenen raadt aan om eerst goed in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering te kijken. Voor dit soort schade geldt namelijk nog wel eens een eigen risico, in het geval van een all risk verzekering. Dat eigen risico kan al snel oplopen, als u heeft gekozen voor een hele lage maandelijkse premie.
Vaak heeft een autoverzekering een standaard contract met een schadehersteller. Daar kunt u dan naar toe om tegen een lagere prijs de schade te laten herstellen. In sommige gevallen vergoedt de autoverzekeraar dan het hele schadebedrag. Er zijn autoverzekeraars die een dubbeling op het eigen risico in rekening brengen, als u de autoschade niet laat herstellen bij een aangesloten herstelbedrijf. Daarom is het lezen van de polisvoorwaarden een must.