Een caravanverzekering; is dat nodig?
Met de vakantieperiode in zicht, denken veel Nederlanders er over na om met de caravan op vakantie te gaan. Ze sluiten vervolgens een caravanverzekering af. Maar is dat wel altijd nog? AutoverzekeringBerekenen zocht het uit.
WA-dekking
Een caravanverzekering is niet altijd nodig. Wie de caravan aan de auto koppelt, heeft genoeg aan zijn of haar autoverzekering. De caravan is namelijk gedekt door de WA-verzekering van uw auto. Als u de caravan niet aan uw auto heeft gekoppeld en u brengt schade toe aan anderen, dan is er nog geen probleem. In dat geval is uw caravan waarschijnlijk gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ook wel AVP genoemd).
Houd er wel rekening mee: in deze gevallen brengt u schade toe aan anderen. Eigen schade aan uw eigen caravan valt dus niet onder de dekking. En dan kan een caravanverzekering wel erg handig zijn.
De premie
Hoeveel u betaalt voor een caravanverzekering, hangt vooral af van het merk en type. Maar ook het bouwjaar en de cataloguswaarde zijn vang belang. Vaak bieden autoverzekeraars ook caravanverzekeringen aan.
Niet verplicht
Hoewel een autoverzekering verplicht is, is een caravanverzekering dat niet. De meeste mensen sluiten geen verzekering af voor schade aan anderen, maar om zelf gedekt te zijn voor schade aan de caravan. En dat is logisch. Maar of het voordelig is, is een tweede. Een tweedehands caravan koopt u online al voor 1500 euro. Dan is het de moeite van het verzekeren niet waard. Voor een duurdere caravan is het wel verstandig om een caravanverzekering af te sluiten.
Wat dekt een caravanverzekering?
Een caravanverzekering dekt altijd:
– Schade door brand, ontploffing, kortsluiting, diefstal, inbraak en storm;
– Schade aan de inboedel (niet altijd, wel vaak);
– De kosten van het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan;
– Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten;
– Rechtsbijstand;
– Noodgedwongen verblijf in het buitenland (langer dan zes maanden).
De meeste caravanverzekeringen lijken sterk op elkaar. Toch zijn er een aantal cruciale verschillen. Zo bieden sommige verzekeraars een standaard, maar ook een allrisk caravanverzekering aan. Met een allriskverzekering bent u ook verzekerd tegen schade die is ontstaan door een botsing, door het in slip raken, het omslaan, het van de weg raken of het te water raken.
Nieuwwaarde
Waar veel verschil in zit, is de nieuwwaarderegeling. Deze regeling bepaalt hoe hoog het bedrag is dat u terug krijgt, als de caravan als verloren moet worden beschouwd. Totaalverlies betekent dat uw caravan niet meer te repareren is, of dat deze gestolen is. Veel mensen halen de begrippen nieuwwaarde en dagwaarde door elkaar. De nieuwwaarde is het bedrag dat u terugkrijgt waarvoor de caravan nu bij een bedrijf te koop zou zijn.
De dagwaarde is de waarde op dit moment. Tweedehands. Sommige verzekeraars kijken hiervoor op websites als Marktplaats. Vervolgens nemen ze een gemiddelde. Dat is dan de dagwaarde van uw caravan. Of u de dagwaarde of de nieuwwaarde krijgt, hangt af van uw polis en de situatie. Ook is dat afhankelijk van de periode. Uw nieuwwaardeperiode is meestal beperkt. Dan ontvangt u na totaalverlies alleen nog de dagwaarde.
Eigen risico
Net als bij een zorgverzekering, betaalt u bij een caravanverzekering eigen risico. Die bedragen lopen sterk uiteen. Het laagste eigen risico is 0 euro. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat het hoogste eigen risico 150 euro bedraagt. De schade kan dan maar beter niet veroorzaakt zijn door een hagelbui, want dat moet de verzekerde zelf betalen. De risicobedragen liggen dan tussen de 75 en de 225 euro. ANWB kent trouwens geen eigen risico voor hagelschade.
Hagel
Wie zijn caravan liefheeft, vindt hagel een groot probleem. Hagel beschadigt een caravan makkelijk. De Nederlandse zomers zijn bijzonder onvoorspelbaar, waardoor hagel een groot probleem is. Daarom dekken caravanverzekeraars vaak geen schade die is veroorzaakt door hagel. Sommige verzekeraars doen dat wel. Dat is een goed punt om verzekeraars op te vergelijken.
Bij onder andere ANWB krijgt u korting als u een hagelbestendig dak op de caravan heeft. Bij Univé is het zelfs verplicht om een aparte module af te sluiten voor dekking van hagelschade.