De groene kaart
De groene kaart, je krijgt hem zodra je een autoverzekering afsluit. Aangezien de WA-autoverzekering wettelijk verplicht is om af te sluiten bij de aanschaf van een auto, heeft iedereen de groene kaart in huis. Maar wat voor nut dient het? De ‘groene kaart’ is in principe een volksterm voor ‘internationaal verzekeringsbewijs’, ofwel het IVB. Dat klinkt erg verwarrend, en daarom spreken we liever van de groene kaart: vernoemd naar de kleur van het papier.
Verplicht?
Een groot misverstand is dat de groene kaart verplicht is om bij je te hebben zodra je gaat autorijden. Het is trouwens niet heel erg raar dat veel mensen denken dat de groene kaart verplicht is. Vroeger was het namelijk inderdaad verplicht om de groene kaart bij je te hebben tijdens het autorijden.
Maar al in 1972 werd deze regel binnen de meeste Europese landen afgeschaft. Een paar jaar later werd de groene kaart in de hele Europese Unie afgeschaft.
Geen kentekens
Er zijn echter ook voertuigen op de weg die wel verzekerd zijn, maar geen kentekens hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om tractors. Voor dit soort motorrijtuigen geldt dat zij nog steeds een groene kaart bij zich moeten hebben. Er is een simpele reden waarom niet-gekentekende motorrijtuigen de groene kaart wel moeten hebben, maar auto’s niet.
Motorrijtuigen met een kenteken staan namelijk geregistreerd bij een centraal register. In Nederland verzorgt de Rijksdienst voor het Wegverkeer voor de uitgifte van kentekens. De politie kan binnen de Europese Unie dus gemakkelijk bij de RDW en andere Europese instanties het kenteken opvragen.
MGA
Ook in het buitenland heb je als Nederlander de groene kaart niet altijd meer nodig. Er zijn namelijk veel landen opgenomen in de MGA. Daar heb je de groene kaart niet meer nodig. MGA staat voor ‘Mulitlateral Guarantee Agreement’. Daartoe behoren alle EU-lidstaten, samen met Kroatië, Servië, Zwitserland, IJsland en Noorwegen.
Het klinkt wat misleidend, want België is immers ook een Europese lidstaat, maar in België heb je de groene kaart wel nodig. Deze voert namelijk de verplichting dat het Internationaal Verzekerings Bewijs (IVB) wel degelijk in bezit moet zijn. Het is een zogenaamd ‘verplicht boorddocument’.
Wat doet het?
Nu je weet waar je de groene kaart of IVB wel of niet bij je moet hebben, is het tijd om eens de functie van deze groene kaart te bespreken. Op de groene kaart heeft de verzekeraar geschreven in welke landen je verzekerd bent. De verzekeraar mag overigens niet eindeloos kiezen. Alleen voor de landen die niet behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER) mag de verzekering een vermelding plaatsen op de groene kaart.
Verder staat er op de groene kaart vermeld tot welke periode en voor welk motorrijtuig de groene kaart geldt. Stel: je hebt een brommer en een auto. Het is dan niet mogelijk om twee motorrijtuigen op één groene kaart te hebben. Hier geldt: voor elke aparte verzekering ontvang je een aparte groene kaart.
Tot slot schrijft de verzekeraar op de groene kaart welke instanties gebeld kunnen worden bij pech, ongeval en diefstal. Op de groene kaart staan niet alleen de binnenlandse instanties, maar ook de buitenlandse. In Nederland gelden bijvoorbeeld 112 en de ANWB als instanties, terwijl in het buitenland andere instanties bereikbaar zijn.
De conclusie: het is niet verplicht om je groene kaart bij je te hebben. Je kan er in Nederland dus niet voor beboet worden. Maar het is wel erg slim om de kaart toch bij je te hebben. Alle verzekeringsgegevens en instanties worden beknopt weergegeven, waardoor je dus in noodgevallen snel terug kunt grijpen op deze groene kaart.