Konijn meest aangereden dier
Ieder jaar sterven er vele dieren in ons drukke verkeer. Het gaat hier om duizenden hazen, egels, huiskatten en reeën, maar het dier dat het vaakst de dood vindt op en naast de Nederlandse wegen is het konijn.
De lijst van dieren die het vaakst slachtoffer worden in het verkeer wordt aangevoerd door het konijn. Per jaar worden er zo’n 13.000 van deze beestjes doodgereden. De egel brengt het er ook vaak niet goed van af. Ongeveer 12.500 van deze dieren halen de overkant van de snelweg niet. Egels rollen zichzelf bij onraad op tot een balletje als verdedigingsmechanisme. Dat werkt goed tegen andere dieren, maar bij auto’s helaas niet erg effectief. Op nummer drie vinden we de haas, hiervan worden er 9800 per jaar aangereden. Ook onze huiskatten weten niet altijd het verkeer te ontwijken, 7800 katten sterven door aanrijdingen. Op nummer vijf vinden we het ree. Een aantal van ongeveer 4000 reeën leggen jaarlijks het loodje bij het oversteken van de snelweg.
Ecoducten
Een van de oorzaken van het hoge aantal dieren dat omkomt in het verkeer is de versnippering van de natuurgebieden in Nederland. Onze natuurgebieden worden gescheiden door barrières, zoals snelwegen. Op dit moment zijn er in Nederland dertig ecoducten aangelegd. Deze bruggen moet het voor dieren mogelijk maken om veilig van het ene natuurgebied naar het andere over te steken. De effectiviteit van deze ecoducten staat de laatste tijd vaak ter discussie. Er is tot nu toe niet bewezen dat de bruggen daadwerkelijk een bijdrage leven aan het tegengaan van de versnippering van de natuur.
Ongelukken
Het aanrijden van een dier is niet alleen heel erg vervelend, maar veel ongelukken ontstaan door dieren die plotseling oversteken. Automobilisten kunnen in botsing komen met het dier zelf, maar ook veel gevaarlijke situaties ontstaan wanneer bestuurders onverwacht uitwijken voor een dier op de weg. De laatste jaren zijn er zelfs gevallen bekend waarbij mensen om het leven kwamen, omdat probeerden uit te wijken voor overstekend wild.
Kosten
Stel je rijdt een ree aan op de snelweg, wie is er dan verantwoordelijk voor de schade? Ben je alleen WA-verzekerd? Dan moet je helaas zelf de kosten op je nemen. In het geval van een WA-verzekering wordt alleen schade vergoed die jij aanbrengt aan anderen. Schade door een aanrijding met wild wordt door je verzekeraar vergoed als je WAplus of Allrisk verzekerd bent. Het moet dan wel gaan om schade door een aanrijding met het dier en dus niet als je bijvoorbeeld uitwijkt voor een hert en vervolgens tegen een boom aan rijdt. De gemiddelde schade bij een aanrijding met groot wild zoals een ree bedraagt al snel 1900 euro.
De situatie wordt anders als het gaat om een huisdier of bijvoorbeeld een paard of koe. De eigenaar van het beest is verantwoordelijk en moet dus voor de kosten opdraaien. Om aanrijdingen te voorkomen is het raadzaam om op je snelheid te letten in bosrijke gebieden en extra voorzichtig te zijn na zonsondergang. Vooral in de schemering zijn bijvoorbeeld reeën het actiefst.